Safeonweb ontving al 4,4 miljoen meldingen over phishing in 2023

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft in de eerste helft van 2023 al 4,4 miljoen meldingen ontvangen via Safeonweb. Dat is bijna twee miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Mocht u denken dat het gevaar rond phishing stilaan wegdeemstert; ‘phishing is nog niet op de terugweg’, waarschuwt het CCB. Via www.safeonweb.be kunnen Belgen het CCB op de hoogte brengen van verdachte links. Op basis van die meldingen konden in 2023 daarvan al meer dan 320.000 geblokkeerd worden.

Tussen januari en juni waren het opnieuw de ‘klassiekers’ die veel aan bod kwamen, zo zegt het CCB. Zo melden consumenten geregeld valse berichten van overheden of energieleveranciers over bijvoorbeeld premies. De berichten lijken soms via My e-Box, Doccle of Mijn Burgerprofiel (Vlaanderen.be) te komen maar ze zijn vals.

Verder komen vaak nepberichten aan over pakjesdiensten. ‘Er moeten dan zogezegd extra kosten betaald worden, er ontbreken gegevens of er wordt gevraagd een applicatie te downloaden’, legt het CCB uit. Berichten van zogezegde banken volgen een gelijkaardig script.

 Toch is het fraudeurs niet altijd te doen om een bankrekeningnummer of geld. Bij phishing verzamelt iemand gegevens, zoals adressen, namen of wachtwoorden. Soms worden die onmiddellijk gebruikt, maar ze kunnen ook worden doorverkocht. Andere cybercriminelen maken er dan op hun beurt gebruik van.

‘Steeds geloofwaardiger’

Het CCB signaleert verder dat phishingberichten er steeds geloofwaardiger uitzien. De berichten worden zo gemaakt dat ze steeds meer lijken op echte berichten. Daardoor is het heel moeilijk geworden om echte en valse berichten van elkaar te onderscheiden. ‘We zien dat bestaande berichten of nieuwsbrieven bijna volledig worden gekopieerd of nagemaakt, waarna er één of meerdere valse links aan het bericht toegevoegd worden. De bedoeling is je vertrouwen te wekken en je te laten doorklikken naar een valse webpagina’, waarschuwt de dienst.

Hoe word je geen slachtoffer van phishing?

Klik vooral niet zomaar op een link in het bericht. De belangrijkste manier om er zeker van te zijn of een bericht correct is, is nog altijd om de links in het bericht goed te analyseren. Je doet dat door met de muis over de link of de knop te gaan – zonder te klikken dus. Het adres van de website waarnaar de link verwijst of de URL verschijnt dan en verraadt dat het niet om een legitieme mail gaat.

Samen met de Cyber Security Coalition lanceerde het CCB ook ‘Surfen zonder zorgen’: een reeks eenvoudige en toegankelijke online opleidingen over cybersecurity. In het eerste deel leer je de links in valse berichten herkennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content