VS hekelen grootschalige door China gesteunde cyberaanval

© Getty Images

Een door China gesponsorde cyberspeler heeft kritieke Amerikaanse infrastructuur geïnfiltreerd. Dat melden westerse autoriteiten op het vlak van cybersecurity. China spreekt van een ‘desinformatiecampagne’.

Agentschappen in de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië publiceerden een gezamenlijk advies met technische details over ‘een onlangs ontdekte cluster van activiteiten’ die verband houdt met ‘een door de staat gesponsorde cyberspeler uit de Volksrepubliek China, ook bekend als Volt Typhoon’.

De inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat ‘deze activiteit van invloed is op netwerken in Amerikaanse kritieke infrastructuursectoren’. Gevreesd wordt dat de cyberspeler dezelfde technieken kan toepassen en wereldwijd kan toeslaan. ‘Het waargenomen gedrag suggereert dat de staatsspeler van plan is spionage te plegen en zo lang mogelijk onopgemerkt toegang te houden (tot de infrastructuur)’, klinkt het.

China beschuldigt in een reactie de Verenigde Staten en vier van zijn westerse bondgenoten ervan een ‘desinformatiecampagne’ te voeren. ‘Dit is een rapport dat ernstige gebreken vertoont en uiterst onprofessioneel is’, zei Mao Ning, woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, op een persconferentie. ‘Het is duidelijk dat dit een collectieve desinformatiecampagne is van de Five Eyes-landen om geopolitieke doeleinden’, zo klonk het. De Five Eyes wordt gebruikt als aanduiding voor de coalitie van landen die data verzamelen en inlichtingen onderling met elkaar uitwisselen. Het gaat om de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.

In een afzonderlijke verklaring verklaarde Microsoft dat Volt Typhoon sinds midden 2021 actief is en zich onder meer richt op kritieke infrastructuur van het eiland Guam, dat een belangrijke Amerikaanse militaire basis in de Stille Oceaan herbergt. ‘De campagne heeft het potentieel om kritieke communicatie-infrastructuur tussen de Verenigde Staten en de Aziatische regio in toekomstige crises te verstoren’ waarschuwt Microsoft.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content