Securitystrategieën blijven zwak

. © .
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Bedrijven blijven achterop hinken inzake securitystrategieën en -middelen, aldus een Europese studie van securityspecialist Fortinet.

Bedrijven blijven achterop hinken inzake securitystrategieën en -middelen, aldus een Europese studie van securityspecialist Fortinet.

Een studie in zes landen (waaronder de Benelux als één gebied) door de bouwer van securitytoestellen Fortinet toont aan dat bedrijven inzake securitystrategieën achterop blijven lopen, zowel wat bestaande als nieuwe dreigingen betreft. Zo zou niet minder dan 16% van de respondenten geen securitystrategie hebben gehad, of die in de voorbije drie jaar niet hebben herzien. Nochtans sprak de studie zowel grote als middelgrote bedrijven aan. 60% had in de voorgaande 12 maanden wel een evaluatie van de securitystrategie uitgevoerd.

Ook blijkt dat bedrijven in hun strategieën nog onvoldoende kijk hebben op de securitydreigingen in cloud computing en het gebruik van mobiele systemen in privé-bezit. Zo heeft haast 90% procent wel oog voor security en mobiele systemen, maar vaak betrof dat enkel toestellen die eigendom waren van het bedrijf (en waren eindgebruikers zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun privémateriaal). Voorts blijven ook de draadloze netwerken een pijnpunt – vaak zelfs als zwakste punt aangestipt.

Ondertussen wordt er wel vooruitgang geboekt in het gebruik van applicatiefirewalls, naast de obligate perimeterfirewalls. Applicatie- en xml-firewalls bieden een nauwere bescherming van de toepassingen zelf en het dataverkeer tussen systemen. Ook worden de middelen voor netwerkbeveiliging steeds vaker in één enkel systeem samengebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content