Servermarkt blijft woelig

De servermarkt blijft zowel in EMEA als wereldwijd krimpen volgens schattingen van Gartner. Al valt de schade in West-Europa relatief mee. Dell en Fujitsu blijven wel overeind.

De servermarkt blijft zowel in EMEA als wereldwijd krimpen volgens schattingen van Gartner. Al valt de schade in West-Europa relatief mee. Dell en Fujitsu blijven wel overeind.

Wereldwijd zijn er in het tweede kwartaal volgens Gartner vier procent meer servers verkocht, toch gaat de omzet met 3,8 procent achteruit op jaarbasis. In Emea daalt de omzet met 4,6 procent, goed voor 3,1 miljard dollar.

Wereldwijd gaat het nog steeds slecht met uitzondering van de regio Asia/Pacific, met 10 procent meer omzet en 21,7 procent meer verkochte servers. Ook Canada ziet zijn serveromzet en aantallen stijgen.

Emea

In Emea bedroeg het aantal verkochte servers iets meer dan 550.000, een daling van 5,9 procent op jaarbasis. Al is er wel een stevig verschil verschil doorheen de regio.

“Alle drie subregio’s zagen hun serveromzet dalen in het tweede kwartaal van 2013”, zegt Adrian O’Connell, researchverantwoordelijke bij Gartner. “In West-Europa daalde de omzet met 1,6 procent, in Oost-Europa viel het terug met 17,9 procent en het Midden-Oosten en Afrika daalden met negen procent.”

HP blijft marktlijder in Emea met een omzet van 1.045.013.127 dollar of 33,6 procent marktaandeel. IBM strandt op de tweede plaats met een omzet van 834.807.318 dollar (26,8 procent marktaandeel. Wel verliezen beide bedrijven respectievelijk 13,8 procent en 1 procent omzetgroei. Van de top vijf zag enkel Dell (+7,4 procent) en Fujitsu (+0,2 procent) hun omzet stijgen.

Wereldwijd

Wereldwijd blijft IBM marktleider op basis van omzet. Die bedraagt in het tweede kwartaal 3,2 miljard dollar, goed voor een marktaandeel van 25,6 procent. HP komt met 3,01 miljard dollar op de tweede plaats (26 procent marktaandeel). Opvallend is wel dat HP in absolute aantallen IBM de loef afsteekt. Hewlett-packard verkocht bijna 590.000 servers waar IBM het op 210.000 houdt en zo achter HP en Dell komt.

Waarom gaat het zo slecht?

Gartner geeft meteen enkele verklaringen voor de zwakke cijfers, intussen voor het zevende kwartaal op rij. In Emea gaat het om een zwakke vraag vanuit grote ondernemingen in combinatie met consolidatie en platformmigratie. Daar komt nog verhoogde concurrentie bij van relatief nieuwe spelers zoals Cisco, Lenovo en Huawei. Al heeft O’Connel ook een positief punt:

“De servermarkt in Emea is zwak, maar de onderliggende trends zijn zeer dynamisch. Er blijven mogelijkheden voor vendors die flexibel genoeg zijn om zichzelf in die veranderende marktdynamiek te positioneren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content