‘Servers van VUB al in 2005 gehackt door NSA’

Het National Security Agency in Fort Meade, Maryland. © Reuters

Twee servers van de VUB en een van de RTBF staan op een lijst van servers die gehackt of ingezet zouden zijn door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, schrijft L’Echo vrijdag. Volgens de VUB vond de hack in 2005 al plaats.

De lijst bevat honderden servers uit een vijftigtal landen. Het gaat vooral om servers uit Rusland, China, Pakistan, maar dus ook uit een aantal Europese landen.

De vroegere NSA-medewerker Harold Martin, die ervan beschuldigd wordt 50 terabyte aan data gestolen te hebben van de NSA, stond sindskort in contact met het hackerscollectief Shadow Brokers, en zij publiceerden de lijst met servers. Op die lijst staan dus drie Belgische serveradressen. Een merendeel van de adressen op de lijst zijn gelinkt aan universiteiten, andere instellingen en overheidsagentschappen. De RTBF bevestigt dat de server al even niet meer gebruikt wordt.

En ook de VUB laat aan Data News weten dat het probleem inmiddels opgelost is. ‘De hack vond in 2005 al plaats en we proberen nu te achterhalen wat er op de servers stond.’ laat woordvoerder Sicco Wittermans van de VUB. Het is nog niet duidelijk tot wanneer de NSA heeft mee kunnen kijken met de universiteit.

(Belga/WK)

Partner Content