SES en BT verzorgen Galileo communicatie

© ESA

Communicatiediensten in het grondsysteem van het Europese Galileo satellietnavigatiesysteem, zulln door SES en BT worden geleverd.

De Luxemburgse satellietoperator SES – goed voor een vloot van 52 geostationaire telecomsatellieten – heeft bij monde van zijn servicedivisie SES Techcom een contract gesloten met het Britse BT voor de ondersteuning van satellietcommucatie in het kader van het Galileo Data Dissemination Network (GDDN). Dat laatste voorziet in de communicatie tussen de grondcommandostations van het Galileo satellietsysteem, en de wereldwijd verspreid opgestelde antennes en andere grondinfrastructuur (inclusief op Antartica). BT zal optreden als communicatie serviceprovider van het GDDN, terwijl SES de satellietcapaciteit levert. De beide bedrijven leveren hun diensten aan SpaceOpal, de joint-venture van het Duitse GfR (Gesellschaft für Raumfahrtanwendungen) en het Italiaanse Telespazio, die als operator van het Galileo navigatiesysteem zal optreden.

Galileo is een satelliet-gesteund wereldwijd navigatiesysteem en een project van de Europese Commissie. Het doel is de uitbouw van een uiterst naukeurig navigatie- en positiebepalingssysteem in burgerlijk beheer en met de mogelijkheid om op basis hiervan eveneens gesofisticeerde commerciële toepassingen te bieden (naast de open basisdiensten). Het project heeft reeds veel vertraging opgelopen, met een grote overschrijding van het voorziene budget, maar de testfase die het systeem moet valideren aan de hand van vier satellieten ligt ongeveer achter de rug. Hieraan werd door een aantal Belgische bedrijven, zoals Septentrio (satelliet radio-ontvangers), meegewerkt. Deze vier satellieten vormen de eerste kern van het systeem, met nog 22 Full Operational Capability satellieten in bestelling. De eerste daarvan zou in de loop van 2013 moeten worden gelanceerd. Het Galileo systeem zal naast de andere satellietnavigatie- en positiesystemen opereren, zoals deze van de VS, Rusland en China.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content