Shared services, de toekomst van IT?

Volgens een recente studie zijn de Belgische informaticadirecteurs van mening dat de ideale organisatiestructuur voor IT in de toekomst het shared service center is.

Volgens een recente studie (januari 2013) van Forrester Research over de evolutie van de rol van de cio, zijn de Belgische informaticadirecteurs (er werden ongeveer 400 cio’s ondervraagd in 8 Europese landen) voor de overgrote meerderheid van mening dat de ideale organisatiestructuur voor it in de toekomst het shared service center is.

84 % van hen is die mening toegedaan; dat is het hoogste percentage in Europa, tegenover bijvoorbeeld 62 % in Frankrijk en 56 % in Nederland. Anderzijds denkt amper 66 % van hen dat de applicaties gedecentraliseerd moeten worden in de business-entiteiten.

Daarmee behoren ze tot het Europese gemiddelde (met de opmerkelijke uitzondering van de Britten, want 82 % van hen ziet in applicatiedecentralisatie de toekomst). 74 % van de Belgische cio’s zegt dat de cio zich moet toespitsen op het beheer van de technische basisinfrastructuur, een percentage dat ook weer gemiddeld is. 82 % van de Zwitsers en 78 % van de Italianen vindt dat de cio zich uitsluitend moet beperken tot it.

Enkele andere belangrijke conclusies van de studie benadrukken dat cio’s zich steeds meer bewust zijn van de noodzaak om te evolueren en vertrouwd te raken met de strategie van hun organisatie en om it en business beter op elkaar af te stemmen.

De cio krijgt steeds meer te maken met niet-technische vragen, namelijk het verbeteren van het toezicht op compliance en de interactie met de klant, of deelnemen aan marketing- of salesinitiatieven in real-time en aan projecten voor virtuele samenwerking. [MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content