Shell verdeelt ruim 2,5 miljard euro aan ict-outsourcingdeals

It-dienstenleverancier EDS, T-Systems (de it-dienstenpoot van Deutsche Telekom) en telecomreus AT&T krijgen samen ruim 2,5 miljard euro over 3 ict-outsourcingcontracten van de Nederlandse oliegigant Royal Dutch Shell.

It-dienstenleverancier EDS, T-Systems (de it-dienstenpoot van Deutsche Telekom) en telecomreus AT&T krijgen samen ruim 2,5 miljard euro over 3 ict-outsourcingcontracten van de Nederlandse oliegigant Royal Dutch Shell.

De opdracht van T-Systems behelst de outsourcing van hosting- en opslagdiensten, gedurende 5 jaar. Het gaat onder meer over de hosting van een groot deel van het SAP-portfolio van Shell. T-Systems neemt daarvoor de infrastructuur en it’ers in 5 datacenters van Shell over. 3 daarvan liggen in Nederland, 1 in de Verenigde Staten en 1 in Maleisië. 900 mensen van Shell stappen in Maleisië over naar T-Systems.

“Shell wilde een flexibele en innovatieve oplossing. Wij beschouwen het optimaliseren van zijn complexe it-omgeving met meer dan 7.400 servers in ruim 100 landen als een uitdaging”, zegt Reinhard Clemens, ceo van T-Systems, in het perscommuniqué.

De 1 miljard euro die het contract omvat, is voldoende reden om tegemoet te komen aan de vraag van Royal Dutch Shell om het hoofdkantoor van T-Systems in de Verenigde Staten naar Houston te verplaatsen. Maleisië wordt het servicemanagementcentrum. Het lokale datacenter aldaar dient als operationele hub voor de hele regio Zuidoost-Azië. In Nederland krijgt de kern van het accountmanagement van T-Systems namelijk Den Haag als thuisbasis.

EDS krijgt op zijn beurt een contract van ruim 600 miljoen euro (1 miljard dollar) over 5 jaar voor alle eindgebruikergerelateerde ict-diensten. Het gaat om het desktopbeheer, de service desk, de service on-site, de back-up en disaster recovery, mobiele informatiebeveiliging en messagingdiensten voor 150.000 gebruikers in ruim 100 landen. EDS neemt 1500 mensen over van Shell.

EDS zal intensief samenwerken met de Shell-partners Microsoft, SAP, Xerox, Sun en EMC. Alle pc’s bij Shell zullen op Windows Vista draaien.

AT&T tot slot krijgt 1 miljard euro (1,6 miljard dollar) over 5 jaar voor de levering, het beheer en het onderhoud van de wereldwijde communicatie-infrastructuur van Shell. Het gaat over WAN- en LAN-diensten, spraak (onder meer ip-telefonie), beveiliging en mobility. AT&T trekt Shell daarvoor op het eigen ip-netwerk. De Amerikaanse telecomreus zal rechtstreekse verbindingen leveren tussen 1500 kantoren en locaties van Shell. Voorts zal het ruim 600 contracten met meer dan 300 lokale leveranciers (operatoren, service providers, …) beheren. Van Shell stappen 560 netwerkspecialisten over naar AT&T.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content