Siemens-schandaal loopt uit op miljoenenboete

Siemens heeft van de rechter in München een boete opgelegd gekregen van 201 miljoen euro naar aanleiding van de omkoopaffaire bij het technologiebedrijf. Daarbovenop komt nog eens een minnelijke schikking van 179 miljoen euro met de Duitse fiscus.

Het bericht staat te lezen in De Tijd. Bij de telecomdivisie van het Duitse Siemens werd eind vorig jaar een smeergeldzaak aan het licht gebracht. Toplui zouden hebben betaald om klanten binnen te halen. Het bedrijf meldde gisteren dat intern onderzoek had uitgewezen dat de som ‘niet opspoorbare betalingen’ zo’n 450 miljoen euro bedroeg. Op basis daarvan dokterde de firma met de Duitse fiscus een minnelijke schikking uit van 179 miljoen euro. Daarbovenop kreeg het bedrijf een fikse boete van 201 miljoen euro.

Toch blijven er onderzoeken lopen bij het bedrijf. Onder meer de Amerikaanse beurswaakhond SEC en het Amerikaanse ministerie van Justitie bekijken ook eventuele malversaties in andere takken van het bedrijf. En intern onderzoek door het advocatenkantoor Deveboise & Plimpton zou er volgens diverse media op kunnen wijzen dat de ‘niet opspoorbare betalingen’ in feite oplopen tot 1,6 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content