SIGGRAPH 2010 – 3D en booming business

© ACM Siggraph
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Grafische hoogstandjes met computers en stevige groeiverwachtingen overheersen SIGGRAPH 2010 – het topevent voor computergrafiek en interactieve technieken .

Grafische hoogstandjes met computers en stevige groeiverwachtingen overheersen SIGGRAPH 2010 – het topevent voor computergrafiek en interactieve technieken .

De SIGGRAPH conferentie voor ‘computer graphics & interactive techniques’ is steeds het podium bij uitstek geweest waar de nieuwste ontwikkelingen inzake grafische computermogelijkheden hun opwachting maakten. Zo was het op SIGGRAPH 1986 dat Pixar zijn ‘Luxo Jr’ kortfilm toonde – de eerste computergegenereerde tekenfilm die ook een Oscar won.

De editie 2010 in Los Angeles toonde onder meer een nieuwe aanzet voor het creëren van 360 graden interactieve ‘3D-beeldsystemen’ (waar je dus kan rond lopen), maar ook 3D-printers, nieuwe software suites voor het creëren van 3D materiaal (AutoDesk), grafische standaarden (versie 4.1 van OpenGL), een GPU-diensten in de cloud (Peer 1 met Nvidia Tesla GPU systemen) en natuurlijk een breed aanbod van informatie over nieuwe computeranimatie-films (zoals Disney’s ‘Tron:Legacy). Voorts maakte de stand van Nvidia uitgebreid gebruik van materiaal geleverd door Barco. Een ander deel van SIGGRAPH toont onder meer ontwikkelingen rond haptische interfaces (interfaces die de gebruiker laten voelen waarme ze interageren, inclusief een krachtterugkoppeling).

Groeimarkt

Volgens cijfers van Jon Peddie Research kent de markt voor computergrafische producten een gestage groei sinds het begin in de jaren zeventig. In 2009 was het segment goed voor een omzet van 59 miljard dollar aangrafische hardware en 11 miljard dollar aan software (exclusief diensten en maintenance). Voor 2010 zouden deze bedragen stijgen tot respectievelijk 63 en 11,6 miljard dollar. Naast de cad/cam markt en de filmindustrie, zou ook de vraag naar datavisualiseringsmateriaal terug aantrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content