Silicon chips voor 135GHz draadloos netwerk

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het IME in Singapore ontwikkelde siliciumchips voor draadloos verkeer op 135GHz als basis voor toekomstige draadloze hogesnelheidsnetwerken.

Het IME in Singapore ontwikkelde siliciumchips voor draadloos verkeer op 135GHz als basis voor toekomstige draadloze hogesnelheidsnetwerken.

Draadloos verkeer op extreem hoge frequenties (EHF, tussen 30 en 300GHz) is vandaag gewoonlijk weggelegd voor gespecialiseerde toepassingen (zoals satellietcommunicatie) met behulp van dure non-siliciumchips (zoals GalliumArsenide).

Het Institute of Microelectronics (IME) in Singapore – een van de 14 onderzoeksinstellingen onder het beheer van A*STAR, het overheidsagentschap dat onderzoek van wereldklasse in Singapore ondersteunt – is er nu in geslaagd chips voor EHF communicatie in de klassieke siliciumtechnologie te bouwen.

Daarbij kan worden gedacht aan een datadebiet van ca. 10Gbps. Het researchteam onder leiding van dr. Xiong Yong Zhong heeft een set van chips met verschillende functies uitgewerkt, met het oog op een optimaal rendement en minimaal signaalverlies. Met behulp van dit alles wordt een spectrum aan toepassingen tegen lagee(re) kostprijs mogelijk, ook in de consumenten markt (zoals draadloze transmissie van hoge definitie beeldstromen).

De EHF communicatietechnologie – ook ‘millimeter-golf’ communicatie genaamd – biedt voordelen, zoals een beter gebruik van de bandbreedte door nauwere kanalen en de mogelijkheid meer antennes per pyloon te plaatsen (door een grotere gerichtheid van die antennes).

Nadelen zijn dan weer de verzwakking van het signaal onder invloed van de aardse atmosfeer en elementen als regen. Onder invloed van gebouwen en andere obstakels kunnen de radiogolven ook worden verstrooid of afgebogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content