Silicon Graphics wordt begraven

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De overname van SGI door Rackable Systems voor 25 miljoen dollar bezegelt het lot van een bedrijf dat ooit de allerhoogste toppen inzake computergrafiek en supercomputers scheerde.

De overname van SGI door Rackable Systems voor 25 miljoen dollar bezegelt het lot van een bedrijf dat ooit de allerhoogste toppen inzake computergrafiek en supercomputers scheerde.

Met SGI – vroeger beter bekend als Silicon Graphics Inc. – verdwijnt een bedrijf dat ooit synoniem stond voor de allerhoogste prestaties in computergenereerde beelden en supercomputing. Een aantal foute beslissingen dwongen het bedrijf uit Sunnyvale, CA. evenwel om op 1 april een concordaat (chapter 11) aan te vragen.

Tegelijk werd aangekondigd dat Rackable Systems de activa van SGI overkoopt voor 25 miljoen dollar in cash. Rackable zelf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van krachtige Intel-gesteunde servers en opslagsystemen voor middelgrote tot grote datacenters.

Was SGI ooit een bedrijf met een omzet van 4 miljard dollar, goed voor de systemen die de speciale effecten voor ‘Jurassic park’ creëerden en die supercomputerbouwer Cray kon kopen, dan deden een aantal foute beslissingen het bedrijf de das om. Zo bleef het te lang bij een eigen processor – de van MIPS overgenomen gelijknamige MIPS processor – om vervolgens ietwat ongelukkig te kiezen voor de door vertragingen geplaagde Intel Itanium.

Ook de opkomst van grafische processorproducenten als Nvidia impacteerden SGI’s kernmarkt. Anderzijds zal SGI worden herinnerd als de ontwikkelaar van de Graphics Library (GL), die vervolgens als OpenGL dé standaard voor cross platform 2D en 3D computer graphics werd. In België maakt onder meer Ukkel (het KMI, de KSB en het BIRA) gebruik van een SGI Altix supercomputer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content