Silicon Valley keurt migratieregels Trump af: ‘Apple zou niet bestaan zonder immigratie’

Donald Trump samen met mede-oprichter van PayPal en Facebook-bestuurder Peter Thiel en Apple-CEO Tim Cook. © Reuters

Silicon Valley, waar duizenden migranten werken, keurt massaal de nieuwe migratieregels van de Amerikaanse president Donald Trump af. “Apple zou niet bestaan zonder immigratie”, aldus ceo Tim Cook. Steve Jobs, oprichter van Apple, was de zoon van een Syrische migrant.

In een intern document zegt Cook het beleid van Trump over migratie – door een nieuw decreet krijgen burgers uit zeven moslimlanden de komende negentig dagen geen visum meer – niet te steunen en begrijpt hij de bezorgdheid van veel van zijn werknemers. Apple zal al het mogelijke doen om werknemers die worden geraakt door het decreet te helpen.

Cook is niet de enige topman van een Amerikaans technologiebedrijf die zich tegen de nieuwe regels keert. “Zowel als migrant als ceo heb ik de positieve impact ervaren van immigratie op ons bedrijf, ons land en de wereld”, aldus Microsoft-ceo Satya Nadella.

Ook Netflix-ceo Reed Hastings haalde uit naar Trump. “On-Amerikaans”, noemde hij de maatregel. “Erger nog, deze besluiten maken Amerika eerder minder veilig (door haat en het verlies van bondgenoten), dan veiliger.”

Techbedrijven, vaak met veel migranten in dienst, worden rechtstreeks geraakt door het inreisverbod. Bij Google worden 187 werknemers getroffen door de maatregel, aldus ceo Sundar Pichai in een interne mail aan het personeel. Sergey Brin, mede-oprichter van Google werd op het vliegveld van San Francisco gezien terwijl hij tegen de maatregelen demonstreerde. Hij wilde aan Forbes niet veel kwijt, maar zei zelf een immigrant te zijn. Zijn familie trok uit de Sovjet Unie, om Jodenvervolging te ontvluchtten.

Elon Musk, topman van SpaceX en Tesla, noemde de plannen van Trump niet “de beste manier om de uitdagingen van het land aan te pakken”. In een tweet liet hij weten dat vluchtelingen die naar de VS komen dit ‘niet verdienen’. Musk kreeg kritiek op zijn milde toon, die zou kunnen komen door zijn deelname aan verschillende adviesorganen rond president Donald Trump.

Andere ceo’s die zich hebben uitgesproken tegen het migratiebeleid van Trump zijn onder meer Mark Zuckerberg van Facebook, Airbnb-topman Brian Chesky, Twitter-ceo Jack Dorsey en Uber-ceo Travis Kalanick.

Partner Content