Silicon Valley kiest voor Obama

Grote Amerikaanse ict-bedrijven zoals Google, Cisco en Microsoft, trekken de kaart van Bararck Obama.

Grote Amerikaanse ict-bedrijven zoals Google, Cisco en Microsoft, trekken de kaart van Bararck Obama.

Ook de durfinvesteerders uit Silicon Valley hebben hun keuze al gemaakt: het afgelopen kwartaal spendeerden ze meer geld aan Obama’s campagne dan aan eender welke andere presidentskandidaat uit de Amerikaanse geschiedenis.

Eén en ander blijkt uit een studie van het Nederlandse businessmagazine High Tech Analysis.

Het is geen geheim dat het grootste deel van de campagnedonaties uit de venture capitalwereld de voorbije jaren bij de Democraten terecht kwam. Maar dit jaar is er toch sprake van een opmerkelijke verschuiving.

Volgens het ‘Center for Responsive Politics’, een organisatie die verkiezingsdonaties bijhoudt, kan Obama rekenen op meer dan 63 procent van de recente contributies uit Silicon Valley, goed voor 2,4 miljoen dollar. Ter vergelijking: de Republikeinen moeten het stellen met 1,4 miljoen dollar.

Silicon Valley evolueert met andere woorden tot de op één na belangrijkste bron van Democratisch campagnegeld in Californië. De entertainmentindustrie staat nog steeds autoritair op de eerste plaats, maar de vraag is hoe lang dat nog gaat duren. Hollywood stak de voorbije jaren al 22 miljoen dollar in federale presidentskandidaten, de it-industrie klokt af op 17 miljoen dollar.

Overigens was de grootste corporate donateur van het voorbije jaar Microsoft. Steve Balmer hoestte al 661.251 dollar op voor verkiezingsgeld, waarvan 67 procent meteen op de rekening van de Democraten werd weggeschreven. Cisco gaf 491.738 dollar uit aan verkiezingssteun, met een meerderheid van 66 procent voor de Democraten. Google spant de kroon en gaf maar liefst 80 procent op een totaal van 240.000 dollar aan Obama en co.

Waarom Obama zo populair is onder de it-giganten? Omdat de zwarte presidentskandidaat hip, aantrekkelijk en toekomstgericht is, waarden die geapprecieerd worden in Silicon Valley. In de jaren negentig hadden de it’ers Bill Clinton, 2008 is het jaar van Obama’s multiraciale post-boomer kandidatuur.

Toch zijn er ook vreemde eenden in de bijt. Intel, Dell en EMC zijn de opvallendste uitzonderingen die de regel bevestigen. Zij schenken meer aan de Republikeinen dan aan de Democraten. Misschien omdat McCain de klimaatverandering hoog op zijn prioriteitenlijstje staan heeft, en green it enorm in opkomst is in Palo Alto?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content