Silicon Valley vreest voor presidentschap Trump

© istock
Wim Kopinga Freelance journalist

Dat Donald Trump verkozen werd tot de volgende president van de Verenigde Staten was voor velen een verrassing. En terwijl zijn supporters nu feestvieren, zijn er velen die hun angst uitgesproken hebben voor een presidentschap van de Republikein. Zowel politieke als economische gevolgen worden gevreesd en ook de bedrijven in tech-hotspot Silicon Valley zijn niet blij.

Dat komt mede door de controversiële uitspraken die Trump tijdens zijn race naar het Witte Huis gedaan heeft. Hieruit bleek dat hij weinig kaas gegeten heeft van technologie.

Zo opperde hij in december of Bill Gates ‘het internet op een of andere manier’ kon afsluiten van de terroristische organisatie IS. Hoe hij dat wil doen, wist Trump niet te vertellen. Dat Bill Gates als oprichter van Microsoft niets met het ontstaan of beheer van het internet te maken heeft, wist Trump duidelijk ook niet.

Dat het afsluiten van het internet een flinke inperking is voor veel mensen, kon Trump ook weinig schelen. “Sommige mensen zullen zeggen ‘oh vrijheid van meningsuiting, vrijheid van meningsuiting.’ Dat zijn domme mensen”, zei de man waarvan we niet eens weten of hij ooit een computer gebruikt heeft.

The cyber

Als de president elect het over technologie heeft, dan gaat het verder vaak in vage termen als ‘the cyber’. Hij vindt de Verenigde Staten achterhaald op dat gebied, maar komt niet met concrete voorbeelden van wat er dan mis mee is. Wel is hij ‘fan van de toekomst’, maar daar horen niet te veel digitale vrijheden bij. Trump hecht meer waarde aan de middelen van de NSA dan de privacy van de burger – zeker wanneer die geen Amerikaans paspoort heeft.

En dat baart zorgen bij de grote techbedrijven.

‘Samen vooruit’

Apple-CEO Tim Cook stuurde woensdag een interne memo rond, waarin hij opriep tot eenheid. ‘De enige manier om vooruit te gaan, is door samen vooruit te gaan.’ Hij ziet de verdeeldheid binnen het bedrijf over de onzekere toekomst die er met Trump gekomen is. In de presidentsrace riep de Republikein namelijk nog op om Apple te boycotten, omdat het de iPhone 5C van een terrorist weigerde te openen voor de inlichtingendiensten. Later bleek dat Apple dat niet kon doen, omdat dan alle iPhones vanaf iOS 7 met die tool te kraken waren. Iets dat Cook uiteraard niet wilde riskeren.

Ook Satya Nadella, CEO van Microsoft, heeft op LinkedIn een statement kenbaar gemaakt. Hij feliciteerde Trump en zei dat er aan de toekomstvisie van Microsoft niets zou veranderen. Microsoft staat niet bekend als bedrijf met een doorgaans controversieel standpunt en de enige politieke lading in de boodschap is dat Nadella een ‘diverse cultuur’ wil behouden, waarmee hij refereert aan de beledigingen van Trump naar verschillende bevolkingsgroepen.

‘Nog harder werken’

Facebook-oprichter en topman Mark Zuckerberg krijgt ondertussen vanuit verschillende hoeken de wind van voren, omdat zijn algoritme mede voor deze verkiezingsuitslag gezorgd zou hebben. Volgens critici zorgt het algoritme van het sociale netwerk er te veel voor dat we geen tegenstrijdige meningen meer zien. Wanneer je aanhanger bent van Clinton zal je weinig of geen politieke posts zien van Trump-fans en vise versa. Daarom zouden veel mensen niet aan zien komen hoeveel Trump-supporters er daadwerkelijk zijn. Maar Zuckerberg is zich van geen schuld bewust. In een reactie op Facebook focust hij vooral op de lange termijn. Op het oplossen van ziektes wereldwijd en de verbetering van onderwijs. ‘Laten we nog harder werken’, klinkt het zonder enige echte verwijzing naar de presidentsverkiezingen die net geweest zijn.

Steun van techmiljardair

Voor Trump is er ook een klein lichtpuntje in de duisternis rond Silicon Valley: investeerder Peter Thiel is een man waar hij altijd op kan rekenen. De mede-oprichter van PayPal en vroege investeerder in Facebook staat al sinds juli volledig achter Trump. Toen, op het dieptepunt van diens campagne, investeerde Thiel al 1,25 miljoen in de race naar het Witte Huis. Een week later zou de ‘grab them by the pussy’-video van Trump uitlekken, maar Thiel bleef achter de presidentskandidaat staan.

Hij feliciteerde Trump woensdag en zag een ‘vreselijk moeilijke taak, omdat het aanpakken van de problemen in dit land al lang overtijd is. We hebben alle hens aan dek nodig.’

Daarmee is Thiel een uitzondering, want ook andere techinversteerders zien het momenteel somber in.

Investeerders ook niet blij

Trump denkt erover om langdurige handelsakkoorden opnieuw te bekijken, wat negatieve bedrijven kan opleveren voor bedrijven als Apple, dat veel samenwerkt met Aziatische toeleveranciers en fabrikanten van onderdelen.

Toch was het resultaat toen de aandelenmarkt gisteren open ging niet zo negatief als velen verwacht hadden. Een echte crash bleef op de beurs vooralsnog uit. Wellicht moeten we daarop wachten tot Trump het roer op 20 januari 2017 definitief overneemt en met de macht in handen de besluitvorming echt kan beïnvloeden.

Partner Content