Silicon Valley wil Michael Bloomberg als president, maar maakt hij kans?

Michael Bloomberg © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

De techindustrie van Silicon Valley ziet Michael Bloomberg, die fiscaal conservatief is en sociaal liberaal, als ‘een van hen’. Daarom zouden ze Bloomberg graag als volgende president zien, al is de vraag of hij een kans maakt.

Want de miljardair en ex-burgemeester van New York zou dan meedoen als derde onafhankelijke kandidaat. Zonder de steun van de Democratische of Republikeinse partij zou hij het zitje in het Witte Huis willen winnen, bleek uit zijn aankondiging vorige maand. Al hangt het nog van een aantal zaken af of hij mee gaat doen.

Het is namelijk het meest waarschijnlijk dat hij in de race stapt wanneer het uiteindelijk tussen de Republikeinse Donald Trump en Democratische Bernie Sanders gaat. Trump trekt de Republikeinse partij extreem naar rechts en Sanders doet dat met zijn partij naar de linker flank. Als het zal eindigen met een strijd tussen deze twee, zou Bloomberg het enorme midden tussen de twee kunnen betreden.

Nu blijkt uit bronnen van The Guardian dat de techindustrie uit Silicon Valley dit wel ziet zitten. Ze zien Trump als ‘de slechte miljardair’ en Bloomberg als een van de good guys, klinkt het bij Google en Twitter.

Geen techkandidaten

Bloomberg zal de steun grotendeels te danken hebben door het gebrek aan techkandidaten. Hillary Clinton komt er niet goed vanaf met haar e-mailschandaal en alhoewel Trump als een bezetene kan Twitteren, doet hij niet de meest verstandige uitspraken. “De man die de voorverkiezing in New Hampshire gewonnen heeft, riep openlijk op om het internet af te sluiten zodat IS bestreden kan worden”, zegt Garrett Johnson van de start-up SendHub tegen The Guardian.

Al heeft Clinton wel een geheim wapen, in de vorm van Alphabet-voorzitter Eric Schmidt. Hij is een start-up begonnen die ervoor moet zorgen dat Clinton de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Ook kan ze rekenen op een deel van het campagneteam van Barack Obama, dat hem door de hulp van technologie aan het Witte Huis hielp.

“Te klein, te joods en te rijk”

Nu is daar Bloomberg als frontrunner voor Silicon Valley, al heeft hij zelf al eens gezegd dat er weinig kans voor hem is: hij is te klein, te joods en te rijk om daadwerkelijk in het Witte Huis plaats te nemen. Maar Silicon Valley ziet in hem een voorbeeld: de entrepreneur der entrepreneurs. Want Bloomberg verdiende zijn miljarden door informatie over financiële wereld op een makkelijke manier toegankelijk te maken en hier geld voor te vragen.

“Er zijn nu honderden bedrijven die abonnementen proberen te verkopen en de meesten hebben datadiensten, en hij (Bloomberg) heeft dit uitgevonden”, zegt de voormalige hoofdredacteur van TechCrunch tegen The Guardian. Als burgemeester van New York heeft hij ook een prima CV, want onder zijn leiding ging het zeer goed met de stad. Hij is dus een voorbeeld voor veel mensen die een start-up beginnen, maar of hij daarmee de race kan winnen?

Nog nooit een onafhankelijke kandidaat als president

Het is nog nooit iemand gelukt en de laatste die het probeerde, Ross Perot in 1992, haalde 19 procent van de stemmen. De Democraat Bill Clinton haalde het toen van de Republikein George Bush. Waarnemers denken dat Clinton vooral kon winnen omdat Perot stemmen bij Bush weghaalde. Nu denkt men dat Bloomberg vooral stemmen bij de Democraten weg zal houden wanneer hij zich kandidaat stelt.

Hij zegt nog tot maart na te denken over een mogelijke race, zodat hij eerst een aantal voorverkiezingen af kan wachten. Als hij er voor gaat pompt hij dan een miljard dollar in de campagne, meldde hij aan vrienden. Maar eerst zal hij afwachten hoe de kaarten liggen na de voorverkiezingen van South Carolina en Nevada, van 20 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content