Sinds 2012 15 privacy-inbreuken vastgesteld bij Vlaamse overheid

Liesbeth Homans © Belga

Sinds 2012 zijn bij de Vlaamse overheid 15 privacy-inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Lionel Bajart (Open Vld) aan minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).

De inbreuken gaan over ongeoorloofde inzage of gebruik van persoonsgegevens door medewerkers van de overheid. De meeste gevallen situeren zich bij de VDAB (10 gevallen sinds 2014), waar dit ook al tot ontslag heeft geleid.

Eind september rapporteerde de Nederlandse krant De Telegraaf dat bij de Nederlandse overheid 34 werknemers betrapt werden op het oneigenlijk gebruik van vertrouwelijke gegevens of de verkoop ervan. Jaarlijks zou het gaan om tientallen overheids-werknemers met toegang hebben tot databanken met (gevoelige) persoonsgegevens die betrapt worden op misbruik van hun vertrouwenspositie.

Op een vraag van Lionel Bajart antwoordde minister Liesbeth Homans (N-VA) dat er bij de Vlaamse overheid sinds 2012 15 gevallen van zo’n misbruik werden vastgesteld. Het grootste deel daarvan (10) gaat om vaststellingen bij de VDAB. De VDAB onderzoekt privacy-klachten en neemt sancties als er effectief sprake is van inbreuken. Dat heeft ook al geleid tot ontslag, aldus minister Homans.

Veiligheidsplannen

De Vlaamse overheid werkt volgens minister Homans met veiligheidsplannen en wijst ook informatieveiligheidsconsulenten aan die erop moeten toezien dat ongeoorloofde inzage of gebruik van persoonsgegevens niet kan. “Een goede praktijk, want dit, samen met de registratie van inzage en gebruik van gegevens, zorgt ervoor dat misbruik voorkomen én bestraft kan worden”, aldus Bajart.

Toch zal ook de Vlaamse overheid volgens Bajart nog extra inspanningen moeten doen. Bajart: “In mei werd de nieuwe Europese Privacyverordening goedgekeurd die vanaf mei 2018 van toepassing zal zijn. De omzetting van die verordening is een federale bevoegdheid. Maar de Privacycommissie raadt bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken aan om zich daarop nu al voor te bereiden. De nieuwe regelgeving bevat naast verstrengingen ook een aantal nieuwe (technische) verplichtingen. Die gelden ook voor overheidsinstanties, waardoor de Vlaamse overheid haar privacybeleid hieraan zal moeten aanpassen.”

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content