SIS II loopt weer vertraging op

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Europese project voor de invoering van een informatiesysteem voor de Schengen-landen (SIS II) is vertraagd. Tests met het nieuwe systeem mislukten.

Het Europese project voor de invoering van een informatiesysteem voor de Schengen-landen (SIS II) is vertraagd. Tests met het nieuwe systeem mislukten.

De invoering van een nieuw informatiesysteem voor de Schengen-landen loopt opnieuw vertraging op. Het was niet mogelijk om een Europese test van het systeem uit te voeren. Het systeem zou in september 2009 klaar moeten zijn, maar dat lijkt nu onbegonnen werk.

Het Schengen Information System (SIS) is een database waarin gegevens van mensen die de grens oversteken, worden bewaard. Dat moet het werk van de politiediensten vergemakkelijken. Er is al een eerste versie van SIS, maar dat systeem kan alleen werken met teksten. In het nieuwe systeem moet het mogelijk zijn om ook pasfoto’s, voetafdrukken of vingerafdrukken op te slaan.

De verschillende ministers van Binnenlandse Zaken van de deelnemende landen kwamen vorige donderdag bij elkaar om de invoering van het systeem te bespreken. De huidige voorzitter van de Europese Unie, Tsjechië, kwam met een voorstel om het programma weer op de rails te krijgen. De Tsjechische minister Ivan Langer van Binnenlandse Zaken zei dat er heftig gediscussieerd is over het plan, maar dat het uiteindelijk wel is geaccepteerd.

Langer zei tijdens een persconferentie dat de mislukte tests niet betekenen dat het systeem wordt afgeblazen. “Als er fouten zitten in het systeem dan moeten we die oplossen. Het betekent niet dat het systeem niet werkt.” Er zijn twee verschillende uitkomsten geanalyseerd door de Tsjechische minister. De nieuwe testen moeten uitwijzen welke uitkomst wordt gekozen. In juni 2009 moet daar meer duidelijkheid over zijn.

Oorspronkelijk was gerekend dat SIS II 23 miljoen zou kosten. Momenteel zou de kostprijs al tussen 60 en 80 miljoen euro bedragen, geld dat afkomstig is van de EU en van de lidstaten. HP en Steria zijn [de twee belangrijkste ict-leveranciers voor het project]. IBM [won het mainframecontract].

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content