Sitel ontslaat 60 werknemers

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De directie van het callcenterbedrijf Sitel heeft aangekondigd dat het 60 werknemers eenzijdig zal ontslaan nadat het vakbondsoverleg is mislukt, maar volgens de vakbonden ligt dat niet aan hen.

De directie van het callcenterbedrijf Sitel heeft aangekondigd dat het 60 werknemers eenzijdig zal ontslaan nadat het vakbondsoverleg is mislukt, maar volgens de vakbonden ligt dat niet aan hen.

“In tegenstelling tot wat de directie beweert, hebben wij geen nieuwe eisen gesteld”, zegt Robert Veekman van de bediendenvakbond LBC. “Blijkbaar wil de directie het hard spelen en het overleg niet respecteren.”

De 60 ontslagen hingen in de lucht nadat Sitel niet langer de callcenteractiviteiten van Nokia en Linksys mocht uitvoeren. Vakbonden en directie waren daarover overleg aan het plegen via de procedure van de wet-Renault en hadden afgesproken dat op 15 juli de eerste fase van die procedure, de informatie- en consultatieronde, afgerond zou worden.

“Donderdag is er dan een vergadering geweest met de directie waarop wij duidelijk gemaakt hebben dat niet al onze vragen beantwoord waren”, zegt Robert Veekman. “Zo was één van onze vragen om na te gaan of er bij de Sitel-werknemers, ook degenen die niet voor Nokia en Linksys actief waren, niemand vrijwillig wou vertrekken. De directie heeft dat categoriek geweigerd. Daarop hebben we nog eens gezegd dat, in dat geval, het voor ons onmogelijk was de eerste fase van de procedure af te sluiten. De reactie van de directie is dan geweest het overleg volledig af te breken.”

Volgens de vakbonden zijn zij dan ook niet verantwoordelijk voor het mislukken van het overleg, aldus Veekman. “Wij hebben nooit geëist dat er een onderscheid gemaakt zou worden tussen de vrijwillige vertrekkers en de ontslagen werknemers. Alleen merken we dat het human resources-management bij Sitel duidelijk kiest voor de harde manier om conflicten op te lossen. Dat merken we ook bij de buitenlandse vestigingen. Zo is er ook in Frankrijk en Nederland sociale onrust binnen het bedrijf.”

De vakbonden zijn niet van plan het hier zomaar bij te laten. “Een rondvraag bij de werknemers die ontslagen zouden worden, heeft ons geleerd dat 90 procent van hen niet tevreden is met wat de directie als ontslagvoorwaarden voorstelt”, zegt Robert Veekman. “Het is wel moeilijk hen te motiveren tot actie omdat het veelal buitenlandse werknemers zijn die niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. Daarnaast bekijken we of we een klacht kunnen indienen wegens het niet-respecteren van de wet-Renault.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content