Skype & co kosten operatoren bakken geld

De telecomsector verliest tussen 212 en 2018 386 miljard dollar aan zogenaamde over-the-top apps als Skype en Whatsapp.

De telecomsector verliest tussen 212 en 2018 386 miljard dollar aan zogenaamde over-the-top apps als Skype en Whatsapp.

Het is een rapport van onderzoeksbureau Ovum dat Fortune kon inkijken. Samen verliezen operatoren honderden miljarden dollars en dit omdat hun klanten veel minder bellen en sms’en, maar hun communicatie via apps laten lopen. Maar de inkomsten uit de verbruikte data van pakweg een Skype-gesprek van tien minuten zijn veel lager dan die uit een gelijkaardig klassiek telefoongesprek. Zeker als het om een internationaal gesprek gaat.

Ovum wijst onder meer naar de VS, waar abonnementen met onbeperkt dataverbruik regelmatig voorkomen. Dat soort formules zorgt er voor dat klanten zich niet inhouden bij apps als Whatsapp, Viber, Snapchat, maar evenzeer zakelijke VoIP-toepassingen zoals Microsoft Lync.

Minder erg in België

Wel moeten we nuanceren dat de schade in België voorlopig minder zwaar doorweegt. In ons land wisten operatoren snel in te spelen op de trend met goedkope sms-bundels. Dat heeft er voor gezorgd dat gebruikers minder snel naar apps grepen.

Daarnaast zit het gebruik van mobiel internet in België met 45% nog steeds onder het Europese gemiddelde van 53 procent. Gemiddeld verbruikt de Belg 220 megabyte per maand. Dat is vergelijkbaar met Engeland ‘228 MB), maar een stuk minder dan Nederland (304 MB) of Duitsland (801 MB).

Ovum wijst er op dat operatoren met deze nieuwe realiteit moeten leren leven. Al zijn Europese spelers zich al langer bewust van mogelijke inkomstenderving. Zo zullen eind deze maand de roamingprijzen voor zowel data, sms als voice opnieuw dalen binnen de Europese Unie. Een regulering waarvan de operatoren al jaren zeggen dat het snijdt in hun inkomsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content