Skype is gat in afluisterpraktijken

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Dat het gebruik van telefoontaps als onderzoektechniek elk jaar sterk stijgt, verhindert niet dat de inlichtingendiensten gesprekken via een internettelefonieprogramma als Skype nog niet kunnen afluisteren.

Dat het gebruik van telefoontaps als onderzoektechniek elk jaar sterk stijgt, verhindert niet dat de inlichtingendiensten gesprekken via een internettelefonieprogramma als Skype nog niet kunnen afluisteren.

Een en ander blijkt uit een artikel in de krant De Morgen. In 2007 werden 3603 opdrachten gegeven om telefoons af te luisteren. Vorig jaar piekte dat aantal tot 4881 afluisteropdrachten of een stijging van meer dan 35 procent, leert de krant uit een antwoord van minister van Justitie Stefaan De Clerck op een schriftelijke vraag van senator Paul Wille. De Clerck erkent dat het om een erg intrusieve techniek gaat, maar hij wijst op “het algemeen toenemend gebruik van telecommunicatie in onze maatschappij”.

Senator Wille, die ook lid is van de begeleidingscommissie van het Comité I, waarschuwt echter voor een belangrijk probleem, zeg maar een ‘gat’ in de afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten. Telefoongesprekken via Skype kunnen niet worden afgetapt. “In de constructie die Skype gebruikt, is het blijkbaar onmogelijk om telefoongesprekken af te tappen zonder medewerking van Skype zelf”, klinkt het.

Het Koninklijk Besluit van 2003 rond telefoontaps verplicht namelijk vaste en mobiele operatoren wel tot medewerking indien nodig, maar niet de internetbedrijven. Kortom: het bestaande KB is niet aangepast aan de huidige technologische communicatiemogelijkheden. Wille verwijst naar een bericht van de BBC waaruit blijkt dat het wettelijke ‘gat’ al bekend is bij criminelen. Zij zouden elkaar Skype aanraden om hun zaakjes te regelen.

De Clerck zegt op de hoogte te zijn van het probleem en meldt dat er een wettelijk kader komt om ook Skype-gesprekken te onderscheppen. Een nieuw KB moet dat technisch mogelijk maken door de internetoperatoren te verplichten technisch bijstand te verlenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content