Skype niet akkoord met boete BIPT

Skype. © .

Skype en moederbedrijf Microsoft zijn het oneens met de de beslissing van het BIPT. De dienst is naar eigen zeggen geen telecomoperator.

“We zijn het oneens met de juridische analyse in de beslissing van het BIPT rond de SkypeOut-belfunctie en zullen aan een rechtbank vragen om dit te herzien”, klinkt het in een verklaring die Data News kon inkijken.

Skype wijst er op dat een gesprek met SkypeOut enerzijds werkt via de officiële telecomoperatoren en anderzijds via internetproviders. Die twee partijen verzorgen de verzending van het signaal en zijn dus onderhevig aan regulering. Of anders gezegd: Skype levert dan wel de interface en maakt de VoIP-datapakketjes klaar om te verzenden, maar het zijn telecombedrijven en internetproviders die die pakketjes transporteren.

Om zijn argumentatie te staven verwijst Skype naar de juridische definitie van een electronische communicatiedienst. Die stelt dat zo’n dienst volledig of hoofdzakelijk bezig is met het verzenden van signalen. Skype werkt wel met zo’n bedrijven samen, maar heeft zelf geen digitale pijplijnen om die signalen door te sturen. Mocht die definitie op termijn veranderen, dan hoopt Skype wel dat dat op Europees niveau gebeurt in plaats van land per land.

De redenering van Skype houdt steek. Maar die van het BIPT ook. Skype gebruikt immers andermans netwerk om de gesprekken over te verzenden. Maar die gesprekken zijn ook beveiligd, waardoor het voor internetoperatoren geen evidentie is om er alle gegevens over bij te houden. Of om gesprekken de onderscheppen mocht dat om juridische redenen nodig zijn.

Dat maakt van deze zaak een interessant voorbeeld van de verhouding en verantwoordelijkheden tussen traditionele telecomspelers en internetdiensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content