Slachtoffers Lernout & Hauspie moeten nog jaren op geld wachten

© Belga

De ruim 19.000 benadeelden van de fraudezaak rond spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie moeten nog jaren op hun geld wachten.

De ruim 19.000 benadeelden van de fraudezaak rond spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie moeten nog jaren op hun geld wachten. Dat bleek donderdag tijdens een vergadering in het Gentse hof van beroepen, schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd vrijdag.

Twee jaar na de strafrechtelijke uitspraak over de fraude bij Lernout & Hauspie, begint de afwikkeling van de eisen tot schadevergoeding. Maar het kan volgens De Tijd nog twee jaar duren voor daarover kan worden gepleit. De uitspraak van het hof over de strafkant van het geknoei bij het spraaktechnologiebedrijf ligt al twee jaar achter ons, dat wil niet zeggen dat het dossier gesloten is.

De burgerlijke kant, de eisen tot schadevergoeding van de gedupeerde L&H-beleggers, moet immers nog worden aangesneden. Dat deel van het dossier werd destijds afgesplitst. Ruim 19.000 burgerlijke partijen dienden een dossier in. Ze eisen in totaal naar schatting ongeveer 350 miljoen euro van de acht veroordeelden, onder wie Pol Hauspie en Jo Lernout, de oprichters van het bedrijf. Dat is dan nog exclusief de intresten.

Maar de getroffen investeerders moeten geduld hebben. Mee door het grote aantal claims en door de L&H-procedures bij het Hof van Cassatie is de burgerlijke kant van de zaak nog steeds niet begonnen. Het hof deed donderdag wel een eerste stap: informeel overleg met alle advocaten om te zien hoe het dossier praktisch kan worden aangepakt.

Bron: Belga

Partner Content