Slechts één op de 28 bedrijfs-e-mails is geen spam

Uit onderzoek van het Duitse computerbeveiligingsbedrijf Sophos blijkt dat maar één op de 28 e-mails bij bedrijven niet ongewenst is. En netwerksites komen in het visier van spammers.

Uit onderzoek van het Duitse computerbeveiligingsbedrijf Sophos blijkt dat maar één op de 28 e-mails bij bedrijven niet ongewenst is. En netwerksites komen in het visier van spammers.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg het aandeel van het spamverkeer in alle bedrijsmail nog 92,3 procent. In de maanden april, mei en juni is dit gestegen naar 96,5 pct, wat maakt dat ondertussen nog maar één op de 28 e-mails bij bedrijven gerechtvaardigd is. Sophos schrijft dat in zijn rapport over de meest recente trends op het vlak van spam.

In de “dirty dozen” van Sophos, de top twaalf van landen die de meeste spam versturen, blijven de Verenigde Staten (14,9 procent van alle spammails) en Rusland (7,5 procent) de eerste twee plaatsen innemen. Turkije (6,8 procent) volgt op drie, terwijl het in dezelfde periode vorig jaar nog op de negende plaats stond.

Sophos stelde vast dat spammers in toenemende mate gebruik maken van sociale netwerksites als Bebo, Facebook, LinkedIn en Hyves om hun ongewilde links naar onlinewinkels, neploterijen en financiële zwendelpraktijken te versturen. “Spam via Facebook, Bebo en LinkedIn verzinkt nog altijd in het niets bij spam via e-mail, maar er tekent zich toch een trend af bij spammers om in toenemende mate anderetechnieken in te schakelen om hun boodschappen te verspreiden”, zegt Sophos.

Een van die nieuwe technieken is het verspreiden van boodschappen via sms’jes naar mobiele telefoons. Tekstberichten naar grote groepen mensen sturen heet een efficiënte manier om het telefoonsysteem van een organisatie plat te leggen.

Naarmate de mobiele operatoren als onderdeel van hun tariefformules meer en meer gratis sms-pakketten weggeven en ‘sms web gateways’ beschikbaar stellen die door hackers kunnen worden gebruikt, zullen we wellicht meer spammers zien die tekstberichten gebruiken om telefoonlijnen te overbelasten, waarschuwt Sophos.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content