‘Slimme auto van Apple komt ten vroegste in 2025 uit’

© Getty Images/MvdV

Auto’s van techreus Apple zullen voorlopig nog niet de weg op rijden. Dat zegt Apple-analist Ming-Chi Kuo in een gesprek met techblog MacRumors. Vorige week meldde persbureau Reuters dat Apple in 2024 zou willen beginnen met de productie van een elektrische auto, maar Kuo denkt dat zo’n lancering pas tussen 2025 en 2027 zal plaatsvinden.

Geruchten rond een Apple-auto zingen al jaren rond. Al in 2014 zouden de eerste ontwerpen zijn gemaakt door het techbedrijf. De zelfrijdende auto zou gebruik moeten maken van een nieuwe batterijtechniek die een groter bereik biedt dan bestaande elektrische wagens.

‘Als de Apple Car succesvol wil zijn, dan zijn big data en kunstmatige intelligentie de belangrijkste factoren, niet de hardware’, zegt Kuo. ‘Tegen de tijd dat het voertuig wordt uitgebracht, hebben de huidige fabrikanten van zelfrijdende auto’s al zeker vijf jaar aan data verzameld om hun kunstmatige intelligentie mee te trainen. Hoe kan Apple als laatkomer dat gat nog opvullen?’, vraagt de analist zich af.

Ook rivalen als Google-moederconcern Alphabet werken aan auto’s die autonoom kunnen rijden. Kenners wijzen erop dat er veel voor nodig is om elektrische auto’s winstgevend te kunnen gaan bouwen. Zo duurde het zeventien jaar voor Elon Musk om Tesla winstgevend te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content