Slimme elektronica moet files en ongevallen voorkomen

© Belga

Een Nederlands project dat files en ongevallen op autosnelwegen moet voorkomen middels slimme elektronica in wagens, geniet belangstelling van het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit.

In het Nederlandse Helmond een project gestart waarbij slimme elektronica in wagens en vrachtwagens, op de gps of smartphone van de bestuurder zal aangeven hoe er makkelijker en veiliger kan ingevoegd worden op autosnelwegen. Het project, dat loopt tot aan de Belgische grens op de E34, geniet belangstelling van het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit.

Brabant In-Car 3 is de naam van het proefproject waarbij 3 consortia gaan testen of hun oplossing kan bijdragen tot de beperking van files en ongevallen op de erg drukke verkeersader A67, die aan de grens aansluit op de E34. Deze hoofdweg krijgt erg veel vrachtverkeer te slikken tussen Antwerpen, Eindhoven en het Duitse achterland.

Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs ondervinden er veel hinder bij het invoegen tussen de lange, aaneensluitende sliert van vrachtwagens. Daarvoor wil de Nederlandse overheid een slimme oplossing.

“Chauffeurs krijgen via hun gps of smartphone informatie over de actuele toestand op de hoofdweg”, verduidelijk Gert Blom van Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant. “Er zal geadviseerd worden om snelheid te minderen, afstand te houden, enzovoort.”

In 2014 gaan de tests concreet van start. “Dit is een eerste stap naar elektronica die zelf het advies automatisch in het voertuig zal toepassen.”

De initiatiefnemers hebben al contact hierover gehad met het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit in Diepenbeek. “We moeten geen twee keer het warm water uitvinden, ” aldus Blom. “Als dit werkt, kan het ook perfect in België gebruikt worden.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content