‘Slimme’ verdrong ‘domme’ telefoon in 2013

* © Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

’t Is gebeurd: in 2013 zijn er wereldwijd voor het eerst meer smartphones dan ‘feature-phones’ verkocht: 968 miljoen in een totaal van 1,8 miljard mobieltjes. Dat meldt marktonderzoeker Gartner.

In totaal zijn er in 2013 1,8 miljard mobiele telefoons verkocht – 3,5 procent meer dan in 2012 -, waarvan 968 miljoen smartphones. Over het hele jaar bekeken nam de smartphoneverkoop dus 53,6 procent van de totale telefoonverkoop in.

De smartphone is de ‘domme’ telefoon – de meer basic ‘featurephone’ – gepasseerd in het tweede kwartaal.

In het vierde kwartaal van vorig jaar ging de smartphoneverkoop wel iets minder hard dan daarvoor: dat kwartaal werd een groei van 36 procent gemeten (tot een marktaandeel van 57,6 procent), tegenover een toename met 46,5 procent in het tweede.

Volgens Gartner klokte Android in 2013 af op een globaal marktaandeel van 78,4 procent, Apple’s iOS op 15,6 procent. Microsofts Windows Phone-platform (3,2 procent) en BlackBerry (1,9 procent) lopen achter.

De beste smartphoneverkoper in het vierde kwartaal was Samsung (29,5 procent), gevolgd door Apple (17,8 procent), Huawei (5,7 procent).

De marktonderzoeker verwacht voor 2014 een nieuwe groei in de smartphoneverkoop, maar denkt dat er meerdere fabrikanten zullen gaan focussen op lowcost-smartphones en dat de verkoop van high-end smartphones daardoor zal vertragen. Dit alles zal resulteren in een afname van de gemiddelde verkoopprijs van een smartphone en tot een vertraging van de omzetgroei, aldus nog Gartner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content