Slimme voorwerpen: gezondheidsbevorderend of modeverschijnsel?

© iStock

Slimme tandenborstels, horloges en koelkasten: intelligente voorwerpen overspoelen ons dagelijks leven. Sommigen worden zelfs specifiek voor de gezondheidssector gemaakt. Maar zijn die toestellen ook echt efficiënt, of zouden we ze toch best vermijden?

Intelligente voorwerpen zijn meer en meer in zwang. Het begon met de befaamde Google Glass, gevolgd door een resem smartwatches. Daarna breidde het fenomeen zich uit, en werden al onze dagelijkse voorwerpen slim: een calorieën tellende vork, een horloge dat geleverde inspanning meet, een koelkast die een lijst van ontbrekende voedingsmiddelen opstelt… En dan hebben we het nog niet eens over slimme tandenborstels, pillendoosjes en insulinespuiten, die zowat alles weten over onze gezondheid.

Voorbeelden genoeg van toestellen die in de gezondheidssector aangewend kunnen worden. Maar zijn ze ook echt nuttig en bevorderlijk voor onze gezondheid?

Ja, maar…

Terwijl artsen bijna unaniem zeggen dat intelligente voorwerpen goed kunnen zijn voor ons welzijn en onze gezondheid, geven ze toch ‘raad’ voor het gebruik ervan.

Volgens de Baromètre Santé 360 van Odoxa vindt 81% van de artsen dat ‘de intelligente gezondheid een opportuniteit is voor de kwaliteit van de verzorging’. 91% is van mening dat ‘slimme voorwerpen een buitenkans zijn om preventie van ziektes bij patiënten te verbeteren’. En het cijfer stijgt zelfs tot 93% als het gaat over preventie van ziektes als obesitas, diabetes of hypertensie.

Toch hangen er ook voorzorgsmaatregelen vast aan het gebruik van al die toestellen. Eerst en vooral moeten het gehomologeerde toestellen zijn, die nauwkeurige cijfers waarborgen.

Bovendien is het belangrijk de gegevens juist te analyseren. ‘Cijfers moeten altijd geïnterpreteerd worden’, verklaart Christine Bertin-Belot, homeopathische arts en voorzitster van de vereniging Femme Médecin Libéral. ‘Ze verwijzen namelijk naar gemiddelden, die niet voor zomaar iedereen gelden. Zo kan het gemiddelde een beetje overschrijden, betekenen dat je er veel te ver overgaat. Dat hangt af van je voorgeschiedenis. Zo’n interpretatie kan alleen door het medisch korps gemaakt worden’.

Anders gezegd: een intelligent toestel vervangt nog geen medische diagnose.

(Trends-Tendances/VM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content