Slovakije wil eerste hyperloop in Europa

. © AFP

Als het aan Slovakije ligt dan krijgt het land binnenkort de eerste hyperloop op Europese bodem. Het land denk onder meer aan verbindingen tussen Bratislava en Wenen of Boedapest.

Hyperloop is het laatste project van Tesla-topman Elon Musk en bestaat uit een soort buis die wordt verplaatst in een tube, maar dan op mensenmaat. Momenteel zijn er plannen voor testtracks in de VS. Maar dat houdt bedrijven niet tegen om alvast de commerciële mogelijkheden te bekijken.

Met dat in het achterhoofd kondigt de Slovaakse overheid aan dat het samen het de startup Hyperloop Transport Technologies (HTT) verkent of er ook in Slovakijke een hyperloop kan komen.

Concreet denkt de overheid aan een verbinding tussen Bratislava en Wenen. De twee hoofdsteden liggen amper op één uur trein van elkaar. Maar met een hyperloop zou dat in acht minuten kunnen. De topsnelheid van het transportsysteem wordt geschat op 1.200 kilometer per uur.

Een andere route die wordt overwogen is Bratislava-Boedapest. Vandaag doe je daar per trein ongeveer 2 uur over. Als dat met een hyperloop kan worden teruggebracht naar minder dan een half uur dan worden beide steden een pak interessanter voor pendelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content