‘Sluit onvoorzichtige surfers af’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Onvoorzichtige internetgebruikers moeten door isp’s worden afgesneden, zegt Australië.

Onvoorzichtige internetgebruikers moeten door internetproviders worden afgesneden, beveelt een Australisch overheidsrapport aan.

Gezien de groei van malware en cybermisdaad liet de Australische overheid een diepgaande studie uitvoeren, met een reeks van meer dan 30 aanbevelingen tot gevolg. Opmerkelijk is dat daarin de eindgebruikers op hun eigen verantwoordelijkheid worden gewezen.

Zo zouden isp’s (internet service providers) de onvoorzichtige gebruikers – zoals wie surft zonder anti-virus of firewall software – moeten afsluiten van het internet. Anderzijds moeten ook meer inspanningen worden geleverd om gebruikers bewuster te maken van de gevaren én moet worden nagegaan hoe effectief die inspanningen zijn. Op hun beurt zouden isp’s ook meer beveiligingsdiensten moeten aanbieden (o.a. inzake spam) en de gebruikers moeten verwittigen als hun toestel aan een gevaarlijk ip-adres is gekoppeld. Dat alles zou zo snel mogelijk in een nieuwe ‘e-security gedragscode’ moeten worden opgenomen.

Voorts bestudeert de Australische overheid ook uitgebreid welke bijkomende informatie nodig is voor een efficiënte bescherming van de eigen economie tegen ict-misbruik. Dat kan gaan van meer info over aanvragers van domeinnamen, info over besmette sites, de kostprijs van cybermisdaad voor de economie en heel wat meer.

Het gehele rapport, getiteld ‘Hackers, Fraudsters and Botnets: Tackling the Problem of Cyber Crime’ o.l.v. commissievoorzitter Belinda Neal, bevindt zich hier. Bijzonder aanbevolen.

Partner Content