Smartphone gebruiken achter het stuur even gevaarlijk als dronken rijden

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De reactiesnelheid van iemand die een smartphone achter het stuur gebruikt, is dezelfde als die van iemand met 0,8 promille alcohol in het bloed.

Uit een onderzoek van het vtm-programma Telefacts komt naar voren dat 54 procent van de Vlamingen zijn smartphone al rijdend gebruikt in de auto. 42 procent onder hen doet dit om sms’jes te sturen, 14 procent om te mailen en 9 procent om te Facebooken.

Hoe onveilig is dit nu? Tom Brijs van de Universiteit van Hasselt deed voor Telefacts de test: hij liet enkele proefpersonen op hun smartphone-schermpje kijken terwijl ze zich met een rijsimulator door het virtuele verkeer moesten wurmen. Brijs achterhaalde dat smartphone-gebruikende bestuurders gemiddeld 4 seconden aan een stuk niet op de baan letten. Op de autosnelweg wordt in die tijd zo’n 133 meter overbrugd. De reactiesnelheid van de ‘smartphone-bestuurder’ is vergelijkbaar met die van een chauffeur met 0,8 promille alcohol in zijn bloed – de limiet is 0,5 promille.

Wie zijn smartphone achter het stuur raadpleegt, overtreedt dus niet enkel de wet, maar brengt zijn leven ook in gevaar. “Er zijn extra controles nodig”, vindt Brijs. “Enkel zo kan je de wetgeving hierrond afdwingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content