Smartphone-parodiërende NoPhone brengt 14.500 euro op via Kickstarter

© NoPhone
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Absurd: de aanvankelijk als grap bedoelde NoPhone, een plastic ding dat eruit ziet als een smartphone maar geen enkele functie heeft, heeft meer dan 14.500 euro opgebracht op Kickstarter.

‘De NoPhone is een technologievrij alternatief voor eender welk slim mobiel toestel, dat u toelaat om in contact te blijven met de échte wereld’. Zo introduceren de Nederlands-Amerikaanse bedenkers hun stokpaardje op Kickstarter.

Een aanklacht tegen smartphone-verslaving

Het toestel, een 3D-geprint plastic ding dat geen enkele digitale feature heeft, was aanvankelijk bedoeld als een grap, maar ook als een statement: hiermee klagen de makers de ‘smartphone-verslaving’ aan. ‘Smartphone-verslaving is echt, en het is overal. Het verpest je dates, leid je af van concerten en stoort je in de cinema. Nu is er een oplossing.’

De NoPhone, dus. Functies? ‘Hij kan tegen water, hij verbrijzelt niet, hij heeft geen batterij en hij behoeft geen updates.’ Werking? ‘Neem het toestel en houd het vast’.

No, no, no

Ook de reviews van (zogezegde) testgebruikers zijn doorspekt met humor: ‘Dankzij de NoPhone zijn mijn oogcontactvaardigheden met 73 procent toegenomen’, zegt ene Whitney R. ‘Ik heb mijn ex-vriend al een hele week geen dronken sms’jes gestuurd, met dank aan de NoPhone’, klinkt het bij Craig G.

Dat geldt ook voor de FAQ: Heeft de NoPhone een camera? – ‘Nee’. Is hij compatibel met Bluetooth? – ‘Nee’. Kan je er mee bellen? – ‘Nee’. Is hij toiletpotbestendig? – ‘Ja’.

Nogmaals: de NoPhone is een grap, maar wel een goed geënsceneerde grap. Terwijl de bedenkers een Kickstarterdoel van 5.000 dollar (bijna 4.000 euro) hadden vooropgesteld, werd er uiteindelijk afgeklokt op 18.316 dollar (een dikke 14.500 euro), zo meldt BBC News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content