Smartphonegroei voorlopig niet te stoppen

De wereldwijde smartphonemarkt blijft groeien. Al is dat nauwelijks te danken aan Westerse landen.

De wereldwijde smartphonemarkt blijft groeien. Al is dat nauwelijks te danken aan Westerse landen. Dit jaar voorspelt IDC dat er 1,25 miljard smartphones worden verkocht, een jaarlijkse stijging van 23,8 procent ten opzichte van de 1,01 miljard van vorig jaar. Ook in de komende jaren verwacht de marktonderzoeker tot 2018 een gemiddelde jaarlijkse groei van 12,7 procent om tegen dan uit te komen op 1,8 miljard smartphones.

Waar worden die smartphones verkocht? Vooral in Azië, Latijns-Amerika, Centraal- en oost Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De zogenaamde emerging markets nemen vandaag 73,5 procent van alle nieuwe smartphones af. Volwassen markten zoals West-Europa, de VS, Canada en Japan vullen maar 26,5 procent van de markt.

Dat vertaalt zich ook in groeicijfers. Waar volwassen regio’s tot toe nog tweecijferige groei voorlegden, zakt dat cijfer dit jaar naar 4,9 procent. In opkomende markten groeit het aantal smartphones met 32,4 procent.

Gemiddelde toestelprijs

Wel wijst IDC er op dat onze markt interessant blijft. “Volwassen markten vertragen aanzienlijk, maar blijven wel een grote omzet leveren met gemiddelde verkoopsprijzen van meer dan 400 dollar. Intussen loopt de smartphone in opkomende markten op, maar met gemiddelde prijzen van minder dan 250 dollar,” zegt Ramon Llamas, onderzoeksmanager van IDC’s mobiele afdeling.

Hoewel IDC geen omzetcijfers of gedetailleerde marktaandelen publiek deelt, zegt het wel dat Android de groei domineert met aanwezigheid op 88,4 procent van alle verscheepte smartphones dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content