Smartphones en tablets bezorgen jongeren rug van een 50-jarige

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

40 procent van de jongeren heeft de rug van een 50-jarige door kromgebogen boven een smartphone, tablet of Nintendo te hangen.

Een groot deel van de huidige generatie kinderen en jongeren kampt volgens artsen en andere deskundigen met een opkomend fenomeen: de zogenaamde ‘gameboyrug’ – een kromme, vergroeide rug.

Een recent Fins onderzoek achterhaalde aan de hand van MRI-scans dat veertig procent van de kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar al de rug heeft van een 50-jarige. Een gameboyrug krijg je door urenlang boven een smartphone, tablet of Nintendo te hangen.

“Meer dan honderd jaar geleden werd een bochel veroorzaakt door kinderarbeid. Nu krijgen ze hem door die apparaten. Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen in de sigarenfabriek staat te werken of acht uur lang kromgebogen boven een iPad hangt”, aldus de Nederlandse analist André Soeterbroek in de Volkskrant.

Een gameboyrug herken je via een ‘buktest’, waarbij kinderen voorover moeten buigen om hun voeten aan te raken. Wie een vergroeide rug heeft, kan niet bij zijn voeten. De onderrug blijft dan recht, de bovenrug staat heel bol. De gameboyrug kan in de groei nog wel gecorrigeerd worden met oefeningen en braces. Dokters adviseren kinderen niet te stoppen met smartphones, tablets of spelcomputers te gebruiken, maar wel om op de buik te gaan liggen tijdens het spelen, want dat versterkt de rugspieren.

Eerder was er al sprake van de fenomenen app-vinger en sms-nek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content