“Smartphones ethisch niet verantwoord”

De prijzenoorlog tussen de producenten van smartphones heeft desastreuze gevolgen voor het milieu.

De prijzenoorlog tussen de producenten van smartphones heeft desastreuze gevolgen voor het milieu.

Dat stelt consumentenorganisatie Test-Aankoop na een onderzoek. De voorbije maanden is een prijzenoorlog uitgebroken op de markt van de smartphones. De geavanceerde gsm’s vervangen steeds meer hun gewone broertjes en worden almaar goedkoper.

Test-Aankoop wijst er op dat de fors gestegen vraag een grote invloed heeft op het milieu. Smartphones worden gemaakt met materialen die slecht zijn voor het milieu en worden bovendien bijna nooit gerecycleerd.

Voor de productie van de toestellen zijn een aantal schaarse metalen en mineralen, zoals goud en palladium, nodig. Dat zorgt voor conflicten in de gebieden waar die grondstoffen worden gewonnen, voornamelijk op Afrikaanse bodem.

Test-Aankoop wilde ook een onderzoek voeren naar de werkomstandigheden in de fabrieken, maar kreeg slechts toegang tot vestigingen van LG en Samsung. Onder meer Apple, Sony Ericsson en Nokia weigerden hun deuren te openen.

De consumentenorganisatie kent Samsung de onderscheiding van meest verantwoorde keuze toe. De producent heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan voor zowel het milieu als voor zijn arbeiders, aldus Test-Aankoop.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content