Smartphones kunnen opgeladen worden met geluid

© reuters

Smartphones opladen met de menselijke stem is geen science fiction meer. Onderzoekers van de Queen Mary University in Londen en Nokia hebben met succes een prototype ontwikkeld.

Enkele jaren geleden al toonden Koreaanse onderzoekers aan dat geluid gebruikt kan worden om smartphones op te laden. Dat kon via een piëzo-elektrisch effect, waarbij trillingen omgezet worden in elektriciteit. Maar de onderzoekers slaagden er niet in om genoeg op te wekken om een telefoon ook echt op te laden.

Dat is onderzoekers van Nokia en de Queen Mary University of London (QMUL) nu wel gelukt. Ze slaagden erin een apparaat ter grootte van een smartphone te ontwikkelen, dat voldoende stroom genereert om de batterij op te laden.

Zinkoxide

Net als het Koreaanse team gebruikten ze een dunne laag zinkoxide, die elektrische stroom opwekt als het materiaal onder mechanische spanning komt. Dat gebeurt als trillingen het fijne vlies doen trillen, en dan kan met de menselijke stem, maar ook door achtergrondgeluid.

Bovendien konden ze ook het productieproces aanzienlijk goedkoper maken. Ze ontwikkelden een proces om de laag met een spray aan te brengen op een plastic vel, dat vervolgens tot 90 graden verwarmd wordt. Bovendien slaagden ze erin om de traditionele gouden contactpunten te vervangen door eenvoudig aluminium, wat de kosten nog meer drukt. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content