Smartphones met groot scherm worden steeds populairder

© Reuters

De Belgische smartphonemarkt is min of meer stabiel gebleven tijdens de eerste helft van 2015. Een van de trends is de groeiende populariteit van smartphones met grotere schermen, zo blijkt dinsdag uit informatie van marktonderzoeksbureau Gfk Belgium.

De stabilisatie van de markt in ons land is tegenstrijdig met de groeiende wereldwijde markt, waar de vraag in het eerste kwartaal van dit jaar 7 procent hoger lag in vergelijking met dezelfde periode in 2014. In de eerste zes maanden van 2015 werd in België een lichte daling van 1,2 procent opgetekend.

De smartphones die aan de man worden gebracht, hebben steeds grotere schermen. De helft die vandaag wereldwijd verkocht wordt, heeft een schermgrootte van 5″ of meer. Ook in ons land wint dat segment aan populariteit: van minder dan 10 procent tussen januari en juni 2014 naar 25 procent in de eerste helft van dit jaar. Gfk verwacht dat het aandeel in het tweede semester de 30 procent overstijgt.

Het aantal smartphones met 4G-verbinding is voor het eerst goed voor meer dan 50 procent van de wereldwijde smartphonemarkt. België volgt op dat vlak de internationale trend: 51 procent van de smartphones die in de eerste helft van 2015 verkocht werden, heeft een 4G-connectie.

Wat betreft de prijscategorieën zijn er in ons land twee bewegingen. Zogenaamde low-end smartphones, toestellen die minder dan 200 euro kosten, zetten de toon, maar ook de dure toestellen, met een prijs boven de 500 euro, zijn erg in trek. Het middensegment heeft het moeilijk en verliest terrein.

In België werden in 2014 3,7 miljoen mobiele telefoons verkocht. Driekwart waren smartphones.

(WK)

Partner Content