Smartphones verstoten de tablet

© iStock

Het aantal Vlamingen dat een pc, spelconsole of digitale tv gebruikt blijft min of meer stabiel. Maar de smartphone blijft aan populariteit winnen. Opmerkelijk genoeg knaagt het zo aan een veel nieuwer toestel: de tablet in uw woonkamer.

Ze zouden naadloos op elkaar aansluiten. Je smartphone om onderweg snel iets op te zoeken en ’s avonds in de zetel het ‘grote’ tabletscherm. Maar de Digimeter van iMinds en Universiteit Gent vertelt ons iets anders. In 2015 steeg het het aantal Vlamingen met een smartphone van 57,3 naar 68,5 procent. De tabletmarkt stagneert en gaat van 55,8 naar 58,3 procent.

Ter vergelijking: het aantal pc’s laptops (78,8%) daalt minder dan een procent. Bij desktops gaat het van 54,3 naar 51,1 procent. Consoles groeien minder dan één procent tot 30,5 procent. Digitale tv blijft stabiel op 85,5 procent.

“De tablet verliest terrein,” zegt Professor Lieven De Marez. “Het aantal Vlamingen dat dagelijks zijn tablet gebruikt neemt af in het voordeel van de smartphone. Die kloof was er al, maar ze wordt groter.”

Dat tablets hun verzadigingspunt hebben bereikt weten we al langer. De toestellen worden doorgaans meer gedeeld in het gezin en ze gaan langer mee dan smartphones. Maar De Marez voegt er aan toe dat de smartphone zelf ook is veranderd. “Het scherm is vandaag groter, veel media zijn beter aangepast aan een smartphone. Maar het is ook veel persoonlijker, met je eigen accounts bijvoorbeeld, waardoor mensen sneller naar ‘hun’ toestel grijpen dan naar de gemeenschappelijke tablet op de salontafel’.”

Wel heeft de tablet nog steeds zijn aanhang maar dan vooral bij specifieke groepen. “In jonge families waar men veel media gebruikt daar gaat de tablet wel gretig rond. Daarnaast zijn er de 45-plussers die het vaak als een persoonlijk toestel gebruiken: ze doen er hun bankzaken mee, ze nemen het ook vaak mee naar buiten. Vaak gaat het hier om mensen die nooit echt de pc-vaardigheden hebben ontwikkeld en nu met hun tablet hun digitale wereld bedienen.” Volgens De Marez zit ook hier de groep, zo’n 10 procent van de Vlamingen, die ook een data-abonnement nemen bij hun tablet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content