Smartwatches drijven Google en Samsung verder uit elkaar

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Google neemt het niet dat Samsung meer tijd en energie steekt in smartwatches die draaien op het intern ontwikkelde besturingssysteem Tizen dan in ‘Android Wear’-horloges.

Google neemt het niet dat Samsung meer tijd en energie steekt in smartwatches die draaien op het intern ontwikkelde besturingssysteem Tizen dan in ‘Android Wear’-horloges.

Het zit er weer bovenarms op tussen Samsung en Google. Dit keer is Google ceo Larry Page ontstemd over het feit dat Samsung ‘Tizen’ pusht als geprefereerde besturingssysteem voor zijn smartwatches.

Tizen is een nieuw besturingssysteem dat verder bouwt op het geschrapte Meego-platform van Nokia, en dat werd ontwikkeld door een consortium van een twintigtal bedrijven rond Samsung en chipbakker Intel.

Op termijn hoopt Samsung om dankzij Tizen minder afhankelijk te worden van Google (Android), en om zijn klanten een uniformere ervaring te kunnen bieden over al zijn toestellen heen, of dat nu smartphones, tablets, platformen in de wagen zijn of horloges.

Dat Samsung samen met LG en Motorola onlangs nog een smartwatch (de ‘Gear Live’) voorstelde die draait op Android Wear (Google’s Android-variant voor wearables), volstaat niet om Page gekalmeerd te krijgen.

De Amerikaanse nieuwssite The Information kon immers een verslag inkijken van een meeting tussen Page en Samsung topman Jay Y. Lee waaruit blijkt dat die eerste erg ongelukkig is over het feit dat Samsung meer investeert in Tizen-horloges zoals de ‘Gear 2’ en de ‘Gear Fit’, dan in toestellen die draaien op Android Wear.

Page doet het ‘Gear Live’-horloge van Samsung af als een gepimpte ‘Gear 2’, waarop Android geïnstalleerd werd. Hij vraagt zich af waarom de Koreanen niet de moeite genomen hebben om met een unieker ‘Android Wear’-toestel op de proppen te komen, met een design dat duidelijk onderscheiden kan worden van de Tizen-horloges.

Oneens

Hoewel Google en Samsung onlangs nog een verregaand samenwerkingsakkoord ondertekend hebben (i.v.m. het gebruik van elkaars patenten en intellectuele eigendom) en Samsung zich keer op keer haast om te benadrukken dat de relaties met Google heilig zijn, lijkt het er steeds meer op dat beide bedrijven het grondig oneens zijn over enkele fundamentele zaken.

De komst van de eerste Tizen-toestellen is daar natuurlijk niet vreemd aan. Als dat nieuwe besturingssysteem op termijn een geloofwaardig alternatief wordt voor Android, dan zou dat de relaties met Google helemaal kunnen verzuren.

Want Tizen zou mobiele gebruikers weg kunnen houden van de bekende Google-diensten, waardoor het bedrijf van Larry Page minder data kan verzamelen, en dus minder reclame kan verkopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content