Sms met alarm bij zwaar weer komt eraan

© Belga

Binnenkort kan de overheid een waarschuwing uitsturen bij dreigend onheil. Ook naar gsm-gebruikers in de buurt van een bepaalde zendmast. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

Binnenkort kan de overheid een waarschuwing uitsturen bij dreigend onheil. Ook naar gsm-gebruikers in de buurt van een bepaalde zendmast. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag. Het wordt mogelijk de bevolking sneller en gerichter te waarschuwen bij een incident of naderend onheil. Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werkt een systeem uit, Be-Alert gedoopt, dat burgers een gesproken boodschap op de vaste telefoon of een sms op de mobiele telefoon kan toezenden.

Het project loopt op proef in 33 gemeenten. “Ten vroegste in 2015 zou het over heel het land uitgerold kunnen worden”, zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum.

In eerste instantie worden mensen verwittigd die zich ingeschreven hebben op een lijst. In een latere fase kunnen meer mensen bereikt worden. Zo kunnen alle gsm-bezitters in de buurt van een bepaalde zendmast geïdentificeerd worden en een sms toegestuurd krijgen.

Be-Alert laat intussen al enkele jaren op zich wachten. Het idee werd al geopperd na de ramp op Pukkelpop in 2011 waarbij de gsm-netwerken overbelast waren en men op zoek ging naar een mogelijkheid om in de toekomst toch iedereen te kunnen waarschuwen. Het idee dook ook begin 2012 op. Toen bestudeerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet het systeem. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content