Sms’en vanuit het buitenland wordt pak goedkoper

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de roamingtarieven in de Europese Unie voor het sturen van tekstberichten met gemiddeld 60 procent te verlagen.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de roamingtarieven in de Europese Unie voor het sturen van tekstberichten met gemiddeld 60 procent te verlagen.

Binnen de Europese Unie bedraagt het gemiddelde roamingtarief voor het sturen van een sms’je vanuit het buitenland 0,29 euro. De kosten variëren sterk van land tot land en van provider tot provider, maar in sommige gevallen kunnen de kosten tien maal hoger liggen dan de prijs van een binnenlandse sms.

De Europese Commissie stelt nu voor dat er in de hele Europese Unie een plafond van 0,11 euro wordt ingevoerd voor de gsm-klanten. De wholesaleprijzen die de operatoren aan elkaar betalen, mogen niet meer dan 0,04 euro bedragen. Die tarieven sluiten aan bij de adviezen die de Europese groep van regulatoren (ERG) eerder dit jaar vastlegden.

“Binnen de Europese Unie mag gsm-gebruik in het buitenland niet onevenredig veel meer kosten dan thuis. De 37 miljoen Europese toeristen en 110 miljoen zakenreizigers willen dat de Europese binnenmarkt zonder grenzen eindelijk tot een daling van hun telefoonfactuur leidt”, zei eurocommissaris voor Telecom Viviane Reding. In 2007 werden in de Europese Unie liefst 2,5 miljard sms’jes verstuurd, goed voor een totaal bedrag van 800 miljoen euro.

Daarnaast wil de Commissie gsm-klanten beter beschermen tegen de onverwacht hoge kosten waartoe mobiel surfen op internet kan leiden. Zo is een geval bekend van een klant die een factuur van 40.000 euro moest betalen voor het downloaden van een tv-programma via gsm in het buitenland. Vanaf de zomer van 2010 moet een klant vooraf kunnen bepalen hoe hoog zijn factuur mag oplopen vooraleer de dienst wordt geblokkeerd. Daarnaast wil de Commissie een wholesaletarief van 1 euro per megabyte.

De Commissie voert al jaren een fanatieke strijd tegen de roamingtarieven. Niet enkel omdat roamingtarieven door velen gezien worden als de melkkoe van de operatoren, maar eveneens omdat de Commissie na de mislukking van de referenda over de Europese grondwet meer aandacht ging verlenen aan dossiers die een praktisch nut voor de burgers opleveren. Zo verlaagde de Commissie reeds de kosten voor mobiele telefoongesprekken van en naar het buitenland.

Voorts kondigde de Commissie nog een bijkomende maatregel aan om misbruiken met roamingtarieven te beperken. Vanaf dertig seconden zullen uitgaande gesprekken per seconde worden gefactureerd, ontvangen oproepen vanaf de eerste seconde. Onderzoek wees uit dat de klant voor uitgaande en ontvangen oproepen respectievelijk 24 en 19 procent meer betaalt dan de in minuten uitgedrukte reële beltijd.

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne reageerde onmiddellijk op de voorstellen en gaat zelfs een stap verder. Het gaat bij de Europese Commissie aandringen om ook voor data roaming een maximumtarief in te voeren. “Ik zal de Europese Commissie vragen meteen een maximumprijs te voorzien voor data roaming om zo het gebruik van mobiele gegevens voor consumenten en bedrijven te stimuleren. De huidige prijzen liggen nog te hoog en zetten een rem op het gebruik van nieuwe technologieën”, stelt Van Quickenborne.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content