Snapchat blijft beschikbaar voor kinderen onder de zestien

© Reuters

Foto-app Snapchat zal ook na het in voege treden van de nieuwe databeschermingswet van de Europese Unie toegankelijk blijven voor kinderen onder de zestien jaar, zonder dat hun ouders daarvoor toestemming moeten geven. Snapchat zal ook van die leeftijdsgroep persoonlijke data, zoals hun locatie, blijven verzamelen, aldus het bedrijf Snap aan de krant Financial Times.

Tieners zijn de actiefste gebruikers van Snapchat, en het aandeel van Snap verloor woensdag 7 procent nadat berichtenapp WhatsApp had aangekondigdde minimumleeftijd naar 16 jaar te verhogen.

De nieuwe privacyregels van de EU gaan in vanaf 25 mei. Daarin is onder meer opgenomen dat bedrijven van jongeren tussen 13 en 16 jaar enkel persoonlijke data mogen gebruiken indien ze daarvoor toestemming krijgen van de ouders. Het is voor de bedrijven echter niet verplicht om een duidelijk leeftijdsbewijs te vragen. Wel krijgen ze de vraag om “met de beschikbare technologie de nodige inspanningen te doen” om de ouderlijke toestemming te vragen en te controleren. Zo zal WhatsApp enkel aan de gebruikers vragen of ze zestien jaar oud zijn, terwijl moederbedrijf Facebook een mechanisme op poten zet om de ouderlijke toestemming te bekomen. Kinderen zullen hun ouders op Facebook moeten vinden of een e-mailadres moeten doorgeven waarop hun ouders bereikbaar zijn.

Partner Content