Snapchat lanceert toezichttool voor ouders

Ouders kunnen via een nieuwe tool beter toezicht houden op het Snapchat-gedrag van hun tieners. Het bedrijf achter de populaire foto- en videoapp lanceert Family Center waarmee volwassenen, als ze goedkeuring hebben van hun kroost, kunnen zien met wie de kinderen contact hebben gehad. Ook kan misbruik anoniem worden gemeld.

Ouders en voogden kunnen de tieners een uitnodiging sturen voor het Family Center, die kan worden geaccepteerd of geweigerd. Via de tool kunnen de ouders geen snaps of chats lezen. Ook de tijd die op Snapchat wordt besteed, staat niet vermeld.

De tool is vanaf dinsdag beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In de herfst wordt Family Center uitgerold naar alle andere landen. Snap heeft meer dan een jaar aan de software gewerkt. Daarbij kreeg het bedrijf input van onderzoekers en veiligheidsexperts. Ook organiseerde Snap bijeenkomsten met tieners en hun ouders om informatie te krijgen.

Op de radar van toezichthouders

Het uiteindelijke ontwerp bootst het toezicht na dat een ouder of verzorger in het echte leven kan hebben. Namelijk weten met wie een tiener tijd doorbrengt, zodat kan worden ingegrepen als dat nodig is, zonder kennis te hebben van de inhoud van gesprekken.

Socialmediaplatforms als Snapchat, maar ook andere, staan op de radar van onder andere toezichthouders vanwege de impact van apps op jongeren. Instagram van Meta Platforms voegde onlangs soortgelijke tools toe. Dit na kritiek dat het bedrijf winst belangrijker vond dan het welzijn van gebruikers, vooral tieners.

Partner Content