Snelheid Belgisch internet bij hoogste ter wereld

© Thinkstock

België staat op de negende plaats wat de gemiddelde internetsnelheid betreft en op de achtste plaats op vlak van het zogenaamde ultrasnelle internetverkeer. Dat blijkt uit een rapport van Akamai, een Amerikaanse leverancier van clouddiensten.

In vergelijking met de rest van de wereld staat België op de negende plaats wat de gemiddelde internetsnelheid betreft. Dat wijzen cijfers van de leverancier van clouddiensten Akamai uit het derde kwartaal van 2013 uit.

Bijna even snel als in VS
De gemiddelde surfsnelheid blijft wereldwijd stijgen. Ons land bekleedt de negende plaats op de wereldranglijst met een gemiddelde snelheid van 9,7 megabit per seconde (Mbps), een stijging met 46 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2012. België doet het daarmee bijna even goed als de Verenigde Staten (9,8 Mbps), die zevende staan.

De gemiddelde pieksnelheid is in vergelijking met 2012 gestegen met 18 procent tot 38,5 Mbps. Daarmee behaalt ons land nog net de top tien.

Zuid-Korea wereldleider
Het ultrasnelle internetverkeer in Europa groeit sneller dan in de rest van de wereld. Ook op dat vlak doet België het met een achtste plaats niet slecht. Een derde van ons internetverkeer is sneller dan 10 Mbps, een stijging met 117 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2012. Zuid-Korea is op dat vlak de onbetwiste wereldleider. Daar is 70 procent van het internetverkeer sneller dan 10 Mbps.

Europa is ook de absolute wereldleider in de overschakeling naar IPv6. Daarin staat België op de achtste plaats in de wereldranglijst, met een IPv6-verkeer van 3,8 procent. IPv6 is de opvolger van IPv4 en zorgt voor een quasi onuitputtelijke voorraad IP-adressen, waardoor miljarden toestellen en apparaten een internetverbinding kunnen krijgen.

DDoS-aanvallen

Het rapport van Akamai legt verder de gevaren van het internet bloot. Wereldwijd is het aantal DDoS-aanvallen (distributed denial of service) in het derde kwartaal van 2013 lichtjes gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het is voor het eerst dat hierin een afname is waargenomen. Toch constateerde Akamai meer aanvallen in de eerste 9 maanden van 2013 dan in het volledige jaar 2012. Dergelijk DDoS-aanvallen kunnen het internetverkeer van en naar aangevallen websites blokkeren en internetleveranciers volledig lamleggen.

Akamai heeft voor het eerst onderzocht of bedrijven die het slachtoffer zijn geworden van een DDoS-aanval, een grotere kans hebben om nogmaals het doelwit te worden. Van de 281 aanvallen die Akamai in het derde kwartaal opmerkte, waren er 169 aanvallen op unieke doelen. De kans dat een slachtoffer van een DDoS-aanval in hetzelfde kwartaal opnieuw wordt aangevallen, is volgens Akamai dus 23 procent.

China is het gevaarlijkst
Het grootste deel van het waargenomen aanvalsverkeer was afkomstig uit China (35 procent). Indonesië, dat in het vorige kwartaal nog de grootste bron was van aanvalsverkeer, daalde naar de tweede plaats (20 procent): een afname met bijna de helft. De VS behielden de derde positie, met 11 procent van het totaal. Europese landen waren gezamenlijk verantwoordelijk voor 13,5 procent van het waargenomen aanvalsverkeer. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content