Snelheid, schaalbaarheid en… budget

IBM
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 december 2017, 14:30 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:24

Om aan de behoeften van hun business te voldoen, stappen bedrijven almaar vaker over op AFA-opslag (All Flash Arrays). Bij de afweging van de investering spelen verschillende parameters mee, zoals snelheid en schaalbaarheid. Maar uiteindelijk geven ook compressie en budget mee de doorslag. IBM FlashSystem 900 – zowat het vlaggenschip voor IBM Flash Storage – scoort hoog op alle aspecten.

AFA-opslagsystemen zijn volledig op flash gebaseerd. In vergelijking met de traditionele harde schijf bieden ze een oplossing met zo goed als geen latency, die tegelijk veel meer lees- en schrijfopdrachten aankan. Heel wat sectoren stappen daarom naar AFA over. “Een mooi voorbeeld vinden we bij de telecomoperatoren die video on demand aanbieden”, zegt Frank Huyge van IBM-partner Core ICT. “Vroeger werkten die bedrijven typisch met servers en SAN-gekoppelde opslag. Maar in de huidige context kan die technologie niet meer volgen.”

Snel beschikbare data

Dat heeft alles te maken met twee tendensen. Enerzijds gaat het om de explosie in de hoeveelheid content die zo’n mediabedrijf via video on demand aanbiedt, anderzijds om de sterke groei in het gebruik van de service op zich. “Klassieke storage vraagt behoorlijk wat onderhoud”, zegt Frank Huyge. “In de context van video on demand – waar alle content doorlopend beschikbaar moet zijn – is het heel moeilijk om dat onderhoud te plannen. Bovendien biedt een klassieke opslagomgeving weinig schaalbaarheid.” Dat is net waar een AFA-oplossing als IBM FlashSystem 900 een alternatief voor biedt.

AFA-opslag is heel makkelijk schaalbaar, waardoor de operator flexibel om kan gaan met pieken in de vraag naar opslag.

“AFA-opslag is heel makkelijk schaalbaar, waardoor de operator flexibel om kan gaan met pieken in de vraag naar opslag”, legt Frank Huyge uit. “Tegelijk biedt AFA betere prestaties, wat voor een snelle bediening van de eindklant zorgt.” Achter de schermen is het een voordeel dat AFA veel minder onderhoud vraagt dan klassieke storage. “Dat resulteert niet alleen in minder geplande ingrepen, er is ook veel minder ongeplande downtime.” In andere sectoren – onder meer bij productiebedrijven – speelt schaalbaarheid veel minder een rol. “Ik denk aan de just in time-assemblage van voertuigen”, zegt Frank Huyge. “Daar is vooral de snelheid van uitvoering van belang en geef het aantal lees- en schrijfopdrachten per seconde (IOPS) van AFA de doorslag.”

Betere service, minder energieverbruik

Los van snelheid en schaalbaarheid staat of valt de investering in flash uiteraard ook met het financiële plaatje. De besparingen op het vlak van energiekosten zijn vrij eenvoudig te becijferen. AFA verbruikt minder elektriciteit, vraagt minder koeling en neemt in het datacenter minder plaats in. Andere aspecten zijn iets moeilijker tastbaar te maken. Wat als een consument vaak problemen ondervindt bij het bekijken van video on demand, en daardoor overstapt naar een concurrent? “Dat soort kosten en risico’s laten zich inderdaad niet altijd makkelijk inschatten”, stelt Frank Huyge. “Maar het is duidelijk dat AFA hier bijdraagt aan het niveau van de dienstverlening en de klantentevredenheid.”

AFA verbruikt minder elektriciteit, vraagt minder koeling en neemt in het datacenter minder plaats in.

Bedrijven testen flash doorgaans in de praktijk, via een proof of concept. IBM Flash Storage komt daarbij vaak als beste keuze naar voren, zowel op het gebied van prijszetting als op het vlak van compressie. In tegenstelling tot IBM, kunnen nogal wat leveranciers de beloofde compressieratio’s in de praktijk blijkbaar niet altijd waarmaken.

Dit dossier kwam tot stand in samenwerking met Arrow ECS, distributeur van IBM.

Lees meer over de AFA-oplossingen van IBM Flash Storage.