Snelste supercomputer in Europa draait in Duitsland

De JuQueen supercomputer in het Jülich Supercomputing Centre in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen is vorige week officieel in gebruik genomen. De JuQueen is momenteel de snelste supercomputer op het Europese continent.

De JuQueen supercomputer in het Duitse Jülich werd gebouwd door IBM. De eerste vier racks van het IBM Blue Gene/Q systeem werden geïnstalleerd in april 2012. De officiële ingebruikname van het systeem, dat is gebaseerd op de IBM Power architectuur, gebeurde op 14 februari 2013.

JuQueen is uitgerust met 393.216 processorkernen. Het is de eerste supercomputer in Europa met een theoretische piekprestatie van meer dan 5 petaflops per seconde (ruwweg het equivalent van de kracht van 100.000 pc’s). De JuQueen staat op de vijfde plaats in de supercomputers-top 500 die begin november 2012 bekend werd gemaakt. De snelste supercomputer is de Titan in het onderzoekscentrum van het Amerikaanse ministerie van Energie in Oak Ridge met 17,59 petaflops. De JuQueen staat ook op de vijfde plek in de Green500 List, die de meest energie-efficiënte systemen oplijst.

JuQueen is een open wetenschappelijk systeem. Wetenschappers uit Duitsland, maar ook uit heel Europa zullen toegang krijgen tot de supercomputer voor onderzoek naar complexe wetenschappelijke vragen, zogenaamde Grand Challenges.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content