Snowden’s maildienst sluit

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op korte tijd sloten twee maildiensten met sterke privacy hun deuren, waaronder de maildienst waarvan klokkenluider Snowden gebruik maakte.

Maildiensten met sterke privacy-kenmerken, dank zij sterke encryptie en aangepaste opslagprocessen, staan in de nasleep van de Snowden-affaire onder zware druk. De maildienst waarvan Snowden gebruik heeft gemaakt – Lavabit – sluit zijn deuren, omdat de oprichter en eigenaar, Ladar Levison, vreest anders “medeplichtig te worden aan misdaden tegen het Amerikaanse volk.” In een boodschap op de site stelt Levison verder dat hij al zes weken moeilijkheden heeft, waarover hij niet kan uitwijden… En hij besluit met de duidelijke waarschuwing, dat “deze ervaring me een erg belangrijke les heeft geleerd: zonder actie van het congres of een sterk juridisch precedent, zou ik eender wie _sterk_ adviseren hun privé data niet toe te vertrouwen aan een bedrijf met fysieke banden met de Verenigde Staten.” Die opvattingen lijken te worden gedeeld door de Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, die in Die Welt stelt dat Amerikaanse bedrijven die zich niet houden aan de Europese data-privacy standaarden geen toegang tot de Europese markt zouden mogen hebben. Bovendien zouden de – strengere – Duitse beschermingsstandaard de regel moeten zijn.

Daags na Lavabit stopte ook Silent Circle zijn Silent Mail dienst, blijkbaar als een soort voorzorgsmaatregel. In zijn boodschap stelt het bedrijf “geen dagvaardingen, bevelschriften, security brieven of wat ook te hebben ontvangen van eender welke overheid, en daarom handelen we nu.” Het bedrijf zag immers “het teken aan de wand.” Door nu te handelen kan het bedrijf zich zonder consequenties ontdoen van de betrokken data en kan die niet meer worden opgevraagd op een later ogenblik door overheidsdiensten. Of zoals CEO Michael Janke aan TechCrunch verklaarde: “ze kunnen niets van ons krijgen of proberen iets af te dwingen, want we hebben letterlijk nergens meer nog iets.”

Lavabit maakte overigens gebruik van ‘ecc’-encryptie voor het versleutelen van de boodschappen en AES voor het encrypteren van de sleutel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content