Sociale media in de ban van vermeend overlijden Fidel Castro

© Reuters

De sociale media waren eind vorige week in de ban van het vermeende overlijden van de Cubaanse ex-dictator Fidel Castro.

De Italiaanse krant Corriere della Sera publiceerde op zijn website het bericht dat Castro overleden was, waarna de geruchtenmolen op gang kwam. De krant haalde het bericht al snel weer van zijn website, maar het kwaad was al geschied.

Fidel Castro is al een jaar niet meer in het openbaar verschenen, waardoor vermoed wordt dat zijn gezondheid erop achteruit gaat. Hij is momenteel 88 jaar oud. Castro werd in het verleden al tientallen keren doodverklaard door de media. De vermoedens van het overlijden werden versterkt door het nieuws dat de Cubaanse overheid vrijdag een persconferentie zou organiseren voor de internationale pers, en op voorhand niet wilde vertellen waarover die ging.

Het nieuws over die persconferentie is ondertussen door de overheid tegengesproken. “Het is fout, we hebben geen persconferentie bijeengeroepen”, aldus het perscentrum van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bovendien zou de weg afgesloten zijn geweest naar de plaats waar Castro begraven zou worden, maar ook dat bleek niets met zijn dood te maken te hebben.

Verschillende aandachtige social mediagebruikers merkten bovendien op dat op zondag 4 januari een andere Fidel Castro omgekomen is. Fidel Castro Odinga, de zoon van de belangrijkste Keniaanse oppositieleider Raila Odinga, werd toen dood teruggevonden in de buurt van zijn woning, aldus nieuwszender al-Jazeera op zijn website.

Toch verspreidde het nieuws van de dood van Castro zich als een lopend vuurtje. De Wikipedia-pagina van de vroegere dictator werd zelfs aangepast, maar na enkele minuten was de sterfdatum weer verdwenen. Ook werden op Facebook steunpagina’s voor Castro opgericht.

De Cubaanse overheid heeft vrijdag niet gecommuniceerd over de gezondheidstoestand van de ex-dictator.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content