Sociale media van cruciaal belang bij rekrutering extremisten

© iStock

Voor extremisten spelen sociale netwerksites een cruciale rol in de rekrutering. “Mein Kampf en Het Rode Boekje zijn vervangen door sociale media”, aldus criminoloog Lieven Pauwels (UGent).

Of ze nu extreemrechts, -links of Syriëstrijder zijn: voor extremisten spelen sites als Facebook een cruciale rol in de rekrutering. “Mein Kampf en Het Rode Boekje zijn vervangen door sociale media”, meent criminoloog Lieven Pauwels (UGent) in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Tot voor kort bestond er in België geen wetenschappelijk onderzoek naar de rol die sociale netwerksites als Facebook spelen bij de radicalisering van jongeren.

Daarom ondervroegen de universiteiten van Gent en Louvain-La-Neuve, op verzoek van de FOD Binnenlandse Zaken en Belspo (federaal wetenschapsbeleid), meer dan 6.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar hierover, via schriftelijke vragenlijsten en een online enquête. Daarnaast hadden ze gesprekken met “geradicaliseerde” en voormalig radicale jongeren over hun internetgebruik en -beleving.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste jongeren die passief in contact komen met radicale boodschappen op internet zich niet laten beïnvloeden. Uiteindelijk gaat een beperkte groep (kleiner dan 3 procent) niet enkel in de virtuele wereld maar ook in het echte leven actief op zoek naar radicale contacten. Maar wie actief op zoek gaat naar radicale contacten via sociale media heeft wél een grotere kans om politiek of religieus geïnspireerd geweld te plegen.

“Die sites zijn voor bepaalde jongeren een sterke katalysator op het pad naar gewelddadig extremisme”, zegt Lieven Pauwels van de UGent in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content