‘Sociale media-verslaving bij jongeren valt best mee’

Sociale media © iStock

Meisjes hebben het vaker dan jongens moeilijk om te stoppen met sociale media op hun mobiele telefoon, maar de verslaving aan sociale media valt bij jongeren best mee. Dat besluiten de onderzoekers in het Apestaartjaren-onderzoek.

Van de ondervraagde jongeren vindt 31,5 procent het vaak of heel vaak moeilijk om te stoppen met sociale media op hun mobiele telefoon en 30,6 procent zegt daar ook vaak opmerkingen over te krijgen van anderen. 22,4 procent van de jongeren geeft toe vaak huiswerk minder grondig te maken omdat ze liever op sociale media zitten.

Een kwart van de jongeren geeft ook aan vaak of heel vaak slaap te kort te komen door ’s nachts op de mobiele telefoon te zitten. “Of veel sociale media gebruiken effectief de oorzaak is van slaaptekort of minder grondig huiswerk kunnen we niet causaal afleiden uit deze cijfers. Wat we wel kunnen concluderen is dat een goed kwart van de bevraagde jongeren het zo ervaart”, meldt de studie.

Meisjes meer op sociale media

Meisjes zijn meer bezig met sociale media dan jongens, zo blijkt ook. Van de meisjes vindt 37,6 procent het (heel) vaak moeilijk om te stoppen met socialemedia-gebruik op hun telefoon tegenover 23,1 procent van de jongens. Een kwart van de meisjes gebruikt ook vaak of heel vaak de mobiele telefoon omdat ze zich ongelukkig voelen, terwijl dat bij jongens maar 1 op de 10 is.

“Anderzijds verkiezen 3 op de 4 jongeren zelden of nooit sociale media op de mobiele telefoon boven tijd doorbrengen met anderen (bijvoorbeeld vrienden of ouders). 59,1 procent van de jongeren heeft er ook zelden of nooit last van wanneer er momenten zijn dat ze niet op sociale media kunnen via hun mobiele telefoon. Met die socialemedia-verslaving bij jongeren valt het dus best mee”, besluit het Apestaartjaren-onderzoek. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content